SKUPŠTINA UDRUGE „KULIN BEĆARAC“

693 0

STARO PETROVO SELO , 18. ožujak 2012. – Osim što okuplja članove koji čuvaju tradiciju proizvodnje kulina i švargla, Udruga „Kulin bećarac“ daje velik doprinos u afirmaciji općine Staro Petrovo Selo

kroz manifestacije koje se organiziraju i diljem Hrvatske, pa i svijeta, pronose ime, tradiciju i običaje petrovoselskog kraja.

 

Može se to zaključiti nakon Skupštine udruge održane u subotu pod predsjedanjem Drage Barnaša. Skupština je prihvatila izvješće o radu i financijsko izvješće, koja su podnijeli predsjednik Adam Tomičić i blagajnik Mario Tvorek.

 

Kako je istaknuo Adam Tomičić, najznačajnija aktivnost u protekloj godini bila je organizacija 5. švarglijade u Hrvata, što je bio još jedan doprinos u afirmaciji ove slavonske gastronomske delicije. Udruga je imala i značajnu ulogu u organizaciji snimanja emisije „Lijepom Našom“, što je potvrdio i općinski načelnik Željko Kočijašević.

 

-Hvala vam što ste kao udruga uzeli učešća u organizaciji snimanja emisije „Lijepom našom“ i doprinijeli da uspješno predstavimo prostor općine Staro Petrovo Selo. Naglasio bi da je Švarglijada manifestacija o kojoj se priča diljem Hrvatske. Tu ćemo manifestaciju stoga i dalje podupirati jer se radi o iznimno vrijednom događaju za Staro Petrovo Selo. Hrvatskoj turističkoj zajednici kandidirali smo šest projekta za sufinanciranja, na prvom mjestu je Švarglijada – kazao je Željko Kočijašević i dodao da dom u Štivici ove godine ide u obnovu, a jedna od prostorija namijenjena je za Udrugu „Kulin bećarac“.

 

Mario Tvorek predložio je da se pokrene postupak i u Zavodu za intelektualno vlasništvo zaštiti ime Švarglijade u Hrvata. Švarglijada će i u ovoj godini biti jedna od manifestacija koju će udruga sigurno organizirati. Predloženo je da se uspostave kontakti i razmijene iskustva s organizatorima Švarglijade u Alibunaru u Vojvodini, koji su svoju manifestaciju organizirali sedam puta.

 

Dani kulina je manifestacija na kojoj će se udruga ove godine posebno angažirati, a koju kako je rekao Adam Tomičić, treba dobro osmisliti. Mario Tvorek je predložio da se manifestacija zove Dani kulina i vina i na taj način uključi i proizvođači vina.

 

Related Post