SLAVLJE U VODOVODU ZAPADNA SLAVONIJA: Osigurali građanima opskrbu vodom i uselili u novi prostor

2841 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 7. studeni 2019. – Bilo je danas svečano u Vodovodu Zapadne Slavonije. Članovi uprave Davor Rukavina i Matej Severović, zajedno sa djelatnicima slavili su dvije godine postojanja tvrtke koja vodom opskrbljuje grad Novu Gradišku i deset općina novogradiškog kraja i prigodno otvaranje poslovnog prostora na gradskoj tržnici. Razloga za slavlje imali su gradonačelnik Vinko Grgić i općinski načelnici jer, nakon stalnih problema u opskrbi vodom takvih problema više od godinu dana nije bilo.
Kako se čulo u izlaganjima Mateja Severoivića, Davora Rukavine i gradonačelnika Vinka Grgića, stvaranje stabilne tvrtke za opskrbu vodom rezultat je deset godišnjih natezanja i nadmudrivanja u nastojanju da se dvije tvrtke u velikim teškoćama, „Slavča“ Nova Gradiška i Vodovod Davor, spoje u jednu. Kako je kazao Davor Rukavina, a potvrdio Davor Vukmirić, zamjenik glavnog direktora Hrvatskih voda, Vodovod Zapadne Slavonije, iako malo, jedno je 41. samostalnih vodoopskrbnih tvrtki u Hrvatskoj. Podsjetimo. Bilo je strahovanja da će se Vodovod zapadne Slavonije pripojiti nekoj od većih tvrtki u susjedstvu, brodsko, požeškoj, pa čak o novljanskoj. Sada na području Brodsko-posavske županije djeluju dvije tvrtke za opskrbu vodom, u Novoj Gradiški i Slavonskom Brodu. Može se zaključiti da je cilj postignut.
-Na današnji dan prije dvije godine, Trgovački sud donio je odluku o udruživanju dvije tvrtke. Nije to bilo jednostavno, bio je mukotrpan i dug put. Deset godina nastojanja, lobiranja, sastanaka i dogovora, uspjeli smo u naumu i udružili firme. Pokazalo se kao idealno, a ono što slijedi je budućnost, koja je, vjerujem svijetla – rekao je Matej Severović.
– Zatekli smo probleme i dvije tvrtke, ”Slavču” koja je prošla kroz stečajnu nagodbu i Vodovod Davor s jako velikim dugovima. Prešli smo preko nekih povijesnih nebuloza koje je prekinuo gradonačelnik Vinko Grgić. U konačnici smo krenuli prema naprijed da bi 2017. godina za nas bila prekretnica, jer smo počeli smo s radom kao Vodovod zapadne Slavonije. U ovaj prostor uložili smo 1,7 milijuna kuna. Milijun kuna su sredstva iz dugoročnog kredita s mjesečna otplatom od deset tisuća kuna. Taj novac dobijemo uštedom u režijama koje smo imali u starim prostorijama, koje su bile energetska katastrofa. Prodajom prostora tvrtki Odlagalište dobili smo 500.000 kuna, a 200.000 kuna su naša sredstva iz redovnog poslovanja. Na ovih 450 kvadrata prostora smo zaista ponosni – rekao je Davor Rukavina.
Zadovoljstvo nije krio ni gradonačelnik Vinko Grgić. Podsjetio je na vrijeme kada je bilo velikih problema u opskrbi grada vodom, a veoma značajnim naveo što je Vodovod zapadne Slavonije ostao neovisan. Problemi su, kako je naglasio, iza nas i zahvalio svima koji su u proteklim godinama dali svoj doprinos da se problem, vodoopskrbe riješi na najbolji način.
Svima je zahvalio i zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić.
– Partnerska priča Vodovoda Zapadna Slavonija i Hrvatskih voda dovela je do toga da na ovom području nemamo problema sa provođenjem EU projekata i redovnih programa. Prošle smo godine imali mali zastoj, nedovoljnu komunikaciju u timu, ali u dva sastanka sve smo riješili. Vodovod Zapadna Slavonija je jedan od vodećih i jamči još kvalitetniju suradnju i nove projekte koji stoje pred realizacijom. Hvala Davoru Rukavini na lijepim riječima da su vrata Hrvatskih voda uvijek otvorena. Zato smo i osnovani, kako bi bili na usluzi našim građanima. Imate jedan dobar pristup i prepoznajete strateške ciljeve, kao i put i spremnost da budete još učinkovitiji. Vi ćete po ovome kako sada stvari stoje, ostati samostalni, a odluka od prije nekoliko godina pokazuje da ste bili ispred vremena, spremni na razgovor i ustupke. Velik je ovo iskorak za sve sudionike i svi ćemo od toga profitirati – kazao j je Davor Vukmirić.

Related Post