Slavonski divani oduševili Zagreb

2152 0

Moderno, urbano, a tako slavonski – pet županijskih turističkih zajednica u Zagrebu prvi puta zajednički predstavilo Slavoniju, novi turistički hit
Zagreb, 12. prosinca 2019. – Možda niste znali da se na području Slavonije živi dugih osam tisuća godina, tu je pronađen najstariji indoeuropski kalendar, vino se punilo u butelje gotovo 200 godina prije Burgundije i Bordeauxa, tu se proizvelo prvo pivo u svijetu, ali i prvi hrvatski pjenušac. Slavonija ima i najveći crkveni trg nakon Rima, tu je bila prva kovnica novca u Hrvatskoj i prvi puta se u našoj zemlji zakotrljala nogometna lopta i zaigrao tenis…
Slavonija je po mnogočemu prva, a prvi puta su se u Hrvatskoj okupili direktori pet turističkih zajednica kako bi zajednički promovirali ljepote i turističku ponudu regije. Pod simboličnim nazivom „Divani“, u vinoteci Kavane Procaffe u srcu Zagreba održana je prezentacija ove jedinstvene regije uz vrhunska slavonska vina i najfinija jela koja potpisuje iločki hotel Dunav, prvi nositelj Michelinove preporuke u tom dijelu Hrvatske.

 Martina Jakelić, direktorica TZ Virovitičko-podravske županije, Maja Jakobović Vukušić, direktorica TZ Požeško-slavonske županije, Ružica Vidaković, direktorica TZ Brodsko-posavske županije, Mislav Matišić, pomoćnik direktorice TZ Osječko-baranjske županije i Rujana Bušić Srpak, direktorica TZ Vukovarsko srijemske, koja je i koordinatorica Klastera Slavonija, predstavili su turističke atrakcije najistočnije hrvatske regije, prvenstveno poznate po gostoljubivosti i ljudima otvorena srca.
„Ovo je snažan i konkretan iskorak u promociji i prezentaciji Slavonije kao turističke destinacije Hrvatske. Sporazumom o suradnji na kreiranju i promociji turističkog brenda „Slavonija“, kojega su prošle godine potpisali svih pet županijskih turističkih zajednica, Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma, utvrdili smo okvire i aktivnosti kojima želimo ostvariti konačni cilj – razvoj proizvoda i promociju kao generatora povećanja turističkih rezultata. Nitko od potpisnika taj cilj ne može ostvariti sam i stoga zajedništvo u spremnosti da ostvarimo sve ono što Slavonija u turizmu može, ključan je faktor uspjeha. Imamo još jako puno toga čime se svijetu možemo pohvaliti. Kako je riječ o novom pristupu promociji, prvi je korak bio izrada strateškog marketinškog plana turizma Slavonije s planom brendiranja za razdoblje 2019. – 2025. koji će uskoro na usvajanje, iz tiska je ove godine izišla brošura Slavonija, a zajednički nastupi na sajmovima i posebnim prezentacijama već su dali prve rezultate“, ističe Rujana Bušić Srpak.


„Destinacija smo koja je na raskrižju međunarodnih i svjetskih putova, brzo dostupna bilo da putujete autocestom, željeznicom ili rijekom. Poznati smo po gostoljubivosti i posebnoj gastronomiji te petnaest restorana nositelja standarda „Okusa graničarskog posavlja“ jer kroz cijelu povijest rijeka Sava i naša graničarska povijest bila nam je granica ali i mjesto gdje su se susretali civilizacije i svjetovi. To je ostavilo traga na našoj kulturi, arhitekturi ali i bogatoj i raznovrsnoj gastronomiji.
Malena i Klepetan, najpoznatiji ljubavni par 21. stoljeća, rijeka Sava kao odrednica s mogućnošću aktivnog odmora, prvenstveno biciklizma. Iako se na području Brodskog Stupnika proizvodi vrhunsko vino, posljednjih godina ova je županija poznata je po craft pivu i odličnom ginu, a tu su i manifestacije tijekom čitave godine među kojima treba svakako izdvojiti tradicionalno Brodsko kolo, Mega Bikers susrete u svibnju i Ribarske večeri u Davoru u kolovozu kada se pripremi više od pet tona ribe. Novogradiško glazbeno ljeto krajem kolovoza jednu od najvećih urbanih manifestacija kao i CMC festival u Sl. Brodu. Brodsko-posavska županija nepregledan je ruralni prostor s prekrasnim OPG-ovima i turističkim gospodarstvima, biser ruralnog turizma Stara Kapela, a svakako treba posjetiti Novu Gradišku te Slavonski Brod i njegovu najveću atrakciju Tvrđavu Brod“ ali i jedinstveni biblijski arheološki postav iz Svete zemlje u franjevačkom samostanu u Cerniku, istaknula je Ružica Vidaković

„Slavonija je destinacija koja ima što za ponuditi svih 365 dana u godini. Jedan od osnovnih motiva posjeta našem kraju je gastronomija, imamo i dva parka prirode Kopački rit i Papuk koji izgledaju božanstveno u svako godišnje doba. Slavonija nudi najljepši spoj tradicije i urbanog, a svi koji dođu prvi put oduševe se kada okuse boje i mirise, dožive moćni Dunav, ali i Savu i Dravu, nepregledne vinograde, Zlatnu dolinu, Plemićku rutu i otkriju da Slavonija nije samo nepregledna ravnica. Pogledajte samo Požešku goru, Psunj i Papuk, Erdut i Bansko Brdo. Kod nas možete voziti bicikl, quadove, kajak, penjati se u adrenalinskim parkovima u Zlatnoj gredi i na Papuku…“, ispričao je Mislav Matišić.

Related Post