SLAVONSKI DUĆAN U BEČU: Bečani će dobiti priliku da ližu prste nakon kušanja slavonskih delicija

843 0

Autor Franjo Samardžić, Foto Franjo Samardžić, Hrvatski dom facebook
NOVA GRADIŠKA, 17. kolovoza 2020. – Bilo je puno zadovoljstva prigodnom svečanog otvaranja novog, većeg i atraktivnijeg prostora Slavonskog dućana na Trg kralja Tomislava (bivši Varteks). Najzadovoljniji su bili vlasnici općih poljoprivrednih gospodarstava i obrta, mali proizvođači novogradiškog kraja, zbog kojih je Slavonski dućan i otvoren kako bi mogli plasirati svoje proizvode.
Izjava gradonačelnika Vinka Grgića o otvaranju Slavonskog dućana u Beču sigurno ih je dodatno obradovala. Iako su tu izjavu mnogi već zaboravili oni sigurno nisu, jer se radi o šansi i prilici da u jednoj europskoj metropoli kakva je Beč naprave značajan iskorak u ponudi svojih proizvoda.
Prema podacima Hrvatskih katoličkih misija u Austriji živi oko 150.000 Hrvata, a samo u Beču 40.000, bez gradišćanskih Hrvata. Slavonski dućan neće biti samo za Hrvate već i Bečane koji će nakon kušanja slavonskih suhomesnatih delicija, sireva, meda i pekmeza, kolača, sokova, rakija i vina, sigurno lizati prste. Dakako, naći će se tu i drugih autohtonih proizvoda slavonskih poljoprivrednih domaćinstava i obrta.
Da se oni nađu na stolu Bečana pobrinut će se udruga Hrvatski dom Beč na čijem je čelu Andrej Lucić, uspješni hrvatski poduzetnik, Novogradiščanin s bečkom adresom. Gostujući u emisiji “Globalna Hrvatska” HRT-a govorio je naporima koje ulaže hrvatska zajednica u Beču i Austriji da se bolje povežu brojne udruge, čuva kulturni identitet i jezik, ali i djeluje na gospodarskom polju, pa će tako, kako je naglasio, u prostoru Hrvatskog doma Beč priliku da prodaju svoje proizvode dobiti opća poljoprivredna gospodarstva. Pandemija koronavirusa usporila je aktivnosti ali se od otvaranja Slavonskog dućana ne odustaje.

Related Post

Autor - 03/10/2018 0
I ove godine imat ćemo priliku  besplatno uživati u francuskim filmskim ostvarenjima u sklopu festivala Rendez-vous au cinéma koji od…