SLOŽNA I PODUZETNA OBITELJ FILAKOV: Godišnju proizvodnju od 800 tona povrća već prodali za ovu i iduću godinu

1955 0

GAJIĆ – Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić otvorio je jučer u Baranji novi plastenik za hidroponski uzgoj paprike i rajčice tvrtke Dalis d.o.o. u selu Gajić u Osječko-baranjskoj županiji.

Novi plastenik ukupne je površine od 11.774 metara kvadratnih čime je, uz već postojećih 15.000 metara kvadratnih plastenika, zaokružena hidroponska proizvodnja visoko kvalitetnog povrća. Godišnja proizvodnja ove tvrtke iznosi 800 tona, a prodaja svih proizvedenih količina povrća je ugovorena za ovu i iduću godinu. Tvrtka ima dvije specijalizirane trgovine u Osijeku gdje prodaju svoje proizvode, koje nazivaju “tržnica u trgovini”, a povrće na tržište plasiraju i preko dvije hrvatske tvrtke. Od povrća najviše proizvode paprike i rajčice, ali i druge povrtlarske kulture kao što su krastavci, kupus, zelena salata i lubenica.

Projekt tvrtke Dalis iz Gajića sastavljen je od 10 proizvodnih lađa i jedne tehnološke lađe koje zajedno čine jednu cjelinu, te je opremljen najnovijom opremom i objektima za plasteničku proizvodnju. Nositelj projekta je najmlađi sin obitelj Filakov, zbog čega je tvrtka ostvarila 70% potpore iz Programa ruralnog razvoja RH, a projekt je sufinanciran sa 7.440.000 kuna iz operacije 4.1.1. „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ za sektor voća i povrća, te je do sada isplaćeno 3.556.755 kuna. Zahvaljujući novoj investiciji tvrtka će zaposliti 7 novih djelatnika.

„Ova vrijedna baranjska obitelj pravi je primjer kako se u malom selu, od svega dvjestotinjak ljudi, može razviti uspješan biznis, zaposliti lokalno stanovništvo i oplemeniti cjelokupan ruralni prostor“ – izjavio je ministar Tolušić te ponovio „Upravo je to cilj našeg Programa ruralnog razvoja, iz kojeg je u Osječko-baranjskoj županiji ugovoreno preko 1,5 milijardi kuna potpore projektima, a ova je investicija dio te dobre statistike.“

Related Post

Danas je blagdan Velike Gospe

Autor - 15/08/2019 0
Vjernici svake godine 15. kolovoza slave blagdan Velike Gospe kako bi kroz molitvu i euharistijska slavlja proslavili Marijino uznesenje na…