Službenica „nasjela“ na lažnu poruka direktora i uplatila novac na račun banke u Velikoj Britaniji

648 0

Na području Policijske uprave brodsko-posavske prijavljeno više pokušaja prijevare s nalogom za prijenos novca putem interneta na račun u banci na području Engleske

SLAVONSKI BROD – U petak (6. srpnja), u policijskoj postaji Slavonski Brod, prijavljeno je kazneno djelo prijevare.

Naime, zaposlenica poduzeća iz Slavonskog broda na službeni mail primila je poruku s punim imenom i prezimenom, te bila uvjerena da je poruka od direktora. U mailu je zatražena uplata većeg novčanog iznosa za kupnju kapitala, što je zaposlenica i učinila te uplatila novac na doznačeni račun u banci u Velikoj Britaniji.

Naknadno je u razgovoru sa direktorom saznala da joj on nije slao nikakve poruke, niti je dao nalog za uplatu novca.

Policija nastavlja rad u cilju pronalaska počinitelja kaznenog djela.

Policija poziva građane na oprez, s obzirom na to, da je na području Policijske uprave brodsko-posavske prijavljeno već nekoliko sličnih pokušaja prijevare s nalogom za prijenos novca putem interneta na račun u banci, a na području Engleske. Počinitelji mailove šalju na Engleskom jeziku, no dobro se služe i hrvatskim jezikom, te su informirani o tvrtkama, poduzećima, ustanovama, čelnim ljudima, direktorima i drugim osobama u čije ime šalju poruke. Vrlo je važno pritom biti sumnjičav, te provjeriti i po nekoliko puta (kontakt putem telefona, neposredni kontakt s rukovoditeljem), prije odluke o uplati novca.

Related Post