Snijeg prekrio cvjetove marelica i bresaka

613 0

Autor Franjo Samardžić
NOVA GRADIŠKA, 25. ožujka 2020. – Prvi ovogodišnji snijeg koncem ožujka malo je koga obradovao. Nije obradovao ni djecu koja ga zbog pandemije koronavirusa mogu gledati samo kroz prozor.
Meteorolozi najavljuju da se koncem tjedna vrijeme i proljeće vraćaju u svoju kalendarsku kolotečinu. Zakašnjeli snijeg za voćare je prva ovogodišnja briga, posebno one čije su marelice i breskve u cvatu. Nadaju se da će narednih nekoliko dana proći bez niskih temperatura i izmrzavanja. Kod ostalog voća cvjetni pupovi su u razvoju i za sada tu ne bi trebalo biti problema.
Ono što voćare u ovom trenutku zabrinjava, kao i ratare, je nedostatak vlage u tlu, jer su jesen i zima prošle bez kiše i snijega. Ukoliko se nastavi razdoblje bez kiše strahuju da bi im to moglo znatno umanjiti urod jer u zemljištu nema akumulirane vlage. Nije to međutim toliko kritično za voćke jer se količina vlage u zemljištu može nadoknaditi.
I ove godine proizvodnja u tvornici pod vedrim nebom bit će neizvjesna s puno opasnosti nastalih klimatskim promjenama. S ovim snijegom neprilike su tek počele, ukoliko nas priroda pozitivno ne iznenadi. Svi oni koji su u voćnjacima obavili sve nužne poslove i svoje voćke pripremili za dobar urod mogu se tomu nadati.

Related Post