SPOMEN NA SIBINJSKE ŽRTVE: Žrtve su HSS-ovci, a ne neki seljaci

1697 0

SIBINJ – „Navik on živi ki zgine pošteno“rečenica je koja se može izreći za sibnjske seljake, članove i sljedbenike HSS-a. Bili su patrioti koje su obrazovali „Dom“ i nauk braće Radić, koji su čuvali svoje, koji nisu kalkulirali, goloruki su branili prijatelje, svoj dom i domovinu. Spremno su davali podršku HSS-ocu Vlatku Mačeku, vjerovali su u čovjeka istinu i pravdu, vjerovali su u Hrvatsku.
Izaslanstvo Hrvatske seljačke stranke predvođeno zamjenikom predsjednika Davorom Vlaovićem zapalilo je svijeće i položilo cvijeće kod spomenika Sibinjskim žrtvama u Sibinju u srijedu, 19. veljače 2020.
Promatrajući razloge zbog kojih su HSS-ovci digli glas, danas nakon 85. godina stječe se dojam da je vrijeme stalo i samo hrabri i odvažni smiju glasno reći „mi smo za HSS“ ili dati javnu podršku HSS-ovim nacionalnim politikama kao što su čuvanje šumama, vodam i poljoprivrednog zemljišta u hrvatskom vlasništvu, jer državne politike danas idu u drugom smjeru.
Zamjenik predsjednika Davor Vlaović u svom obraćanju HSS-ovcima na Programskoj skupštini Općinske organizacije HSS-a Sibinj naglasak je stavio na HSS-ovu stoljetnu borbu za dostojanstven život svakog građanina Hrvatske neovisno o tomu živi li u urbanom ili ruralnom dijelu države. Kazao je:
„U Sibinju smo se poklonili žrtvama velikosrpskog režima kao članovi HSS-a jer su i oni poginuli za čovječnost i pravdu kao HSS-ovci, oni koji su dali otvorenu i javnu podršku opozicijskom političaru, HSS-ovcu Vladku Mačeku. Pokušavaju danas neki prešutjeti da su ti seljaci bili članovi stranke, i kažu da su poginuli tek kao neki seljaci iz odvoračkih sela. Nije tako, poginuli su od srpske puške i bajunete jer su željeli promjene i zato jer su željeli slobodnu Hrvatsku, jer su bili HSS.
Uzroci tadašnjih nemira su bili teški gospodarsko-socijalni uvjeti, djelomično prevladana gospodarska kriza, opustošeno selo i zatvoreno tržišta za seljačke proizvode. Današnje gospodarske prilike možemo opisati istim riječima. Zato HSS-ovci i danas govore o gospodarstvu, o čuvanju nacionalnih interesa o važnosti uspostave reda u sudstvu i javnoj upravi jer država nije i ne smije biti svojina odabranih pojedinaca. Država pripada narodu. Zato i danas napadaju HSS i HSS-ovce, ne bajunetama, već režiranom medijskom hajkom. Neće uspjeti.
Odrednice naših politika su: zaustavljanje korupcije, utvrđivanje porijekla nelegalno stečene imovine, stvaranje energetski neovisne i zelene Hrvatske, očuvanje nacionalnog srebra- vode , zemlje i šuma.
Patriotizam nije držanje desne ruke na srcu za vrijeme intonacije himne. Patriotizam je briga za svakog građanina i očuvanje nacionalnih interesa Republike Hrvatske.“
Nakon sudjelovanja u protokolu svečanog obilježavanja sjećanja na Sibinjske žrtve i svete mise održana je redovita Programska skupština Općinske organizacije HSS-a Sibinji prihvaćen program rada za 2020. u kojem je na prvo mjesto stavljen rad na pripremama i motiviranju članstva i simpatizera za davanje potpore HSS-u na nadolazećim parlamentarnim izborima kako bi HSS mogao sudjelovati u donošenju odluka koje će biti u interesu hrvatskog naroda. (hss)

Related Post