SPOMENIK PREDSJEDNIKU TUĐMANU

407 0

STARO PETROVO SELO, 12. svibanj 2013. – Jučer je najsvečaniji trenutak u obilježavanju Dna općine i 20. obljetnice ustroja Općine Staro Petrovo Selo bilo otkrivanje spomen biste prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

 

-Drago mi je što danas mogu biti ovdje i otkriti spomenik prvom hrvatskom predsjedniku. Kao što je već gospodin načelnik rekao, to je još jedan u nizu spomenika koji obvezuju sve nas ali i sve buduće generacije da se sjećamo kako je stvarana hrvatska država, pod kojim uvjetima i s kojim žrtvama. Odajući počast njima stvaramo i svoju povijest i obvezu da ćemo nastojati od Hrvatske, kako je predsjednik rekao, stvoriti državu onakvu kakvu želimo.

Čestitam čelništvu općine i Općinskom vijeću na odluci, na realizaciji ovog spomenika, pogotovo u vremenima posljednjih 13 do 15 godina kad se pokušala omalovažiti uloga predsjednika Tuđmana i svih onih kolji su stvarali hrvatsku državu sa optužbama da je ona stvorena na zločinu. Na sreću to je vrijeme iza nas i ovaj spomenik je samo još jedna potvrda da je odluka Općinskog vijeća donijeta u pravo vrijeme i da nosi sasvim drugu poruku od onih koji su išli na kriminalizaciju Domovinskog rata i svih onih koji su stvarali hrvatsku državu. Zato vam još jednom čestitam i zahvaljujem na ovom činu – kaza o prof. Miroslav Tuđman.

 

Pozdravljajući nazočne, općinski načelnik Željko Kočijašević govorio je o spomenicima koji zajedno s spomenikom Hrvatskim velikanima, Stjepanu Radiću i braniteljima poginulim u Domovinskom ratu svjedoče povijest stvaranja hrvatske države na Trgu kralja Tomislava u Starom Petrovom Selu.

Na Trgu kralja Tomislava u Starom Petrovom Selu stvara se park spomenika hrvatskih velikana koji svjedoče hrvatsku povijest, a kojima će se vjerojatno priključiti i spomenik kardinalu Franji Kuhariću.

Prilikom blagoslova spomen biste predsjedniku Tuđmanu velečasni Antun Prpić izrazio je zadovoljstvo što je Općinsko vijeće prihvatilo njegovu inicijativu da se postavi spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i očekuje da će općinsko vodstvo prihvatiti i njegov drugi prijedlog da se na Trgu kralja Tomislava postavi i spomenik kardinalu Franji Kuhariću.

 

Related Post

HSS S PONOSM OBILJEŽAVA

Autor - 02/08/2013 0
U spomen na jedan od najtragičnijih događaja u novijoj hrvatskoj političkoj povijesti, zločinački napad na prvake Hrvatske seljačke stranke u…

Vinkovo u Starcima

Autor - 22/01/2017 0
STARCI – Tradicionalno   okupljanje   petrovoselskih  vinogradara i njihovih prijatelja, ljubitelja vina i narodnih običaja, te  štovatelja sv. Vinka održano je…