SRETAN ROĐENDAN: Književnik, dramaturg i scenarist Ivo Štivičić proslavio 85. rođendan

1016 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 16. svibnja 2021. – Novogradiški kraj je u povijesti hrvatske književnosti upisao nekoliko velikih imena. Od Matije Antuna Relkovića i Gustava Krkleca do Tita Bilopavlovića i Ive Štivičića. Dakako i drugih iz mlađih generacija, koji su u manjoj ili većoj mjeri dali doprinos hrvatskoj pisanoj riječi.

Ovih dana, točnije 13. svibnja, Ivo Štivičić je proslavio 85. rođendan. Ovaj književnik i novinar, filmski i likovni kritičar, dramaturg, scenarist, urednik Dramskog programa i savjetnik za umjetnička pitanja glavnog urednika Hrvatske televizije, rođen je 13. svibnja 1936. godine u Rešetarima.

Bio je novogradiški gimnazijalac, a potom student Pravnog i Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Autor je brojnih scenarija za televizijske drame, filmove i serije, među kojima su i neke proglašene kultnim, kao što je serija Kuda idu divlje svinje u kojoj je dio događanja smjestio u Rešetare, Novu Gradišku i novogradiški kraj.

Općinsko vijeće Općine Rešetari je Ivi Štivičiću 2013. godine dodijelilo GRB OPĆINE, najveće općinsko priznanje, za doprinos na području dramaturgije, očuvanju kulturne i povijesne baštine, te promicanju ugleda Općine Rešetari.

Uručeno mu je u povodu obilježavanja Dana općine na svečanoj sjednici Općinskog vijeća.

Related Post

HEP Hrvatski teniski kup

Autor - 19/09/2017 0
NOVA GRADIŠKA / OSIJEK – U organizaciji Hrvatskog teniskog saveza, uz pokroviteljstvo županije Osječko-Baranjske, Grada Osijeka, Gradske ustanove za upravljanje…

PROJEKTI I SURADNJA

Autor - 26/04/2012 0
SLAVONSKI BROD, 26. travnja 2012. – Danas je u Maloj vijećnici županijske uprave održan prvi sastanak uže radne skupine za…