OPĆINA VRBJE: Ravnomjerno se ulaže i unapređuje životu svim naseljima

5628 0

Autor Franjo Samardžić

VRBJE, 18. kolovoza 2019. – Bilo je svečano u Vrbju 16. kolovoza. Mještani su obilježavali blagdan svog zaštitnika sv. Roka, a tradicionalno toga je dana obilježen i Dan općine
Nije bilo klasične svečane sjednice Općinskog vijeća pa ni izvješća načelnika Igora Jurišića o aktivnostima provedenim u proteklih godinu dana. Druženje upriličeno u povodu Dana općine bila je prilika da s načelnikom o njima razgovara, a Mladena Konjevića predsjednika Općinskog vijeća pitamo za suradnju općinske izvršne i predstavničke vlasti.

-Dan općine je prigoda da svake godine napravimo analizu aktivnosti i vidimo što smo to odradili u proteklih godinu dana. Aktivnosti je bilo dosta, u svim se naseljima nešto radilo, a vodili smo računa da sva mjesta budu ravnomjerno zastupljena u financijskom iznosu.
Trenutno imamo otvoreno gradilište društvenog doma u Visokoj Gredi. U Mačkovcu obnavljamo društveni dom i nakon obnove krovišta uređujemo i opremamo unutrašnjost pa će dom imati hladnjaču i kuhinju. U Dolini smo asfaltirali pristupnu cestu i parkiralište ispred groblja, a u Vrbju je sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja novim slojem asfalta presvučen kolnik u Rokovoj ulici.
Gledamo da sva mjesta budu zastupljena što se tiče infrastrukturnih radova. Završili smo radove na vodoopskrbnoj mreži, a u suradnji s Vodovodom zapadne Slavonije zadnji poslovi su bili početkom godine na priključenju jedne ulice u Mačkovcu i društvenog doma, te postavljanje hidranta. U Bodovaljcima smo imali obnovu prostorija nogometnog kluba, a preostalo je da uredimo pristupnu cestu – kazao je načelnik Igor Jurišić.


Društveni život u općini i rad udruge načelnik ocjenjuje zadovoljavajućim ističući pritom značaj koji imaju.
-Iako udruge imaju problem nedostatka ljudi, odnosno članova zadovoljni smonjihovim radom. Iz tog razloga Nogometnom klubu „Slavonija“ iz Bodovaljaca pripojen je NK „Sava“ iz Mačkovca. Za uzor svima može poslužiti KUD Vrbje koji, moram to istaći, danas ima promociju svog CD-a sa šetanim kolima. Gotovo da i ne treba reći da su aktivna vatrogasna društva, dobro rade sa djecom i postižu zapažene rezultate na natjecanjima. Što se tiče suradnje između Općine i udruga ona je jako dobra i financijski podržavamo njihove aktivnosti – kaže Igor Jurišić.
Prošle godine Općina Vrbje je sa 50 posto sufinancirala nabavku udžbenika za osnovnoškolsku djecu. Budući da će se ove godine udžbenici nabaviti sredstvima iz državnog proračuna ide s prijedlogom da Općinsko vijeće donese odluku za sufinanciranje radnih bilježnica, tako da roditelji neće imati izdataka što se tiče osnovnog školstva.
-Uz sufinanciranje registracije traktora i tzv. male škole Općina Vrbje će sufinancirati boravak djece u vrtiću. Budući da općina Vrbje nema vrtić imamo ugovor sa Gradskim vrtićom Nova Gradiška u koji će djeca ići. Ako punjenje proračuna bude kako planiramo, a očekujem da hoće, slijedeće godine ćemo povećati i porodiljske naknade. Dodao bih da je nastavljen je i projekt Zaželi. Radi se o projektu koji zapošljava 11 žena sa područja općine – kaže načelnik Jurišić.
Općinski načelnik Igor Jurišić i predsjednik Općinskog vijeća Mladen Konjević zadovoljni su odnosima, radom vijećnika i njihovim angažiranjem što, kako naglašava načelnik, prije nekoliko godina nije bio slučaj. Ističu da se odluke donose jednoglasno, a na sjednicama se vode konstruktivne rasprave s puno prijedloga vijećnika.
-Općinsko vijeće kao i prethodnih godina funkcionira jako dobro. Mogu se pohvaliti da sve odluke, od kada sam predsjednik, od onih manje važnih, do najvažnijih kao što je općinski proračun, Općinsko vijeće donosi jednoglasno. Sjednice održavamo redovno, aktivnosti ima stalno i sve funkcionira jako dobro – kaže Mladen Konjević.

Related Post

KRIJUMČARILI 15 KOSOVARA

Autor - 17/02/2017 0
Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske, jučer su na autocesti A3, kontrolirali vozače tri osobna automobila u kojima su se kao…