STARCI: IDILA NA OBRONCIMA BABJE GORE

1472 0

Uz Vinkovo u Starcima, Berbu grožđa i rock koncert u Starcima će se održat i likovna kolonija

STARCI, 26. kolovoza 2014. – Starci, selo u općini Sataro Petrovo Selo imalo je po posljednjem popisu stanovnika samo četiri stanovnika.

Ne bi ga se stoga moglo nazvati naseljem iako se na tom idiličnom brdu na padinama Babje gore tijekom godine okuplja sve više ljudi.

 

Osim vinogradara i voćara,vlasnika vikendica i klijeti, u Starce dolaze brojni sudionici raznih manifestacija. Općina Staro Petrovo Selo prije dvije godine je asfaltirala cestu do Staraca pa je sve više planinara, biciklista i izletnika koji dolaze. Dolaze organizirano učenici osnovnih škola, a djecu na izlete dovodi i Društvo naša djeca Staro Petrovo Selo.

Općina daje potporu manifestacijama koje se u Starcima organiziraju i po kojima ta općina postaje prepoznatljiva. Petrovoselska udruga vinogradara i voćara „Sveti Vinko“ organizira tradicionalnu manifestaciju Vinkovo u Starcima, a prošle jeseni po prvi put je organizirana Berna grožđa „Starci 2013.“ Njeguju se i od zaborava čuvaju vinogradarske tradicije, druži i uživa uz slavonske gastronomske delicije, kvalitetna vina petrovoselskih vinara i tamburaše.

Starci su postali poznati i među rockerima. Godinama se organiziraju rock koncerti i dolaze poznati rock sastavi, ne samo iz Hrvatske već i regije. Na otvorenom prostoru u idiličnom prirodnom okruženju uživaju poklonici rock glazbe, piva i pečenih kobasica.

Ovim manifestacijama ove će se godine dodati još jedna. Udruge stvaratelja u kulturi Nova Gradiška organizirati će u Starcima u rujnu Likovnu koloniju. Kako je na otvaranju likovne izložbe članova Likovne sekcije „Duga“, postavljene u okviru popratnih sadržaja Novogradiškog glazbenog ljeta, najavila predsjednica udruge Zdravka Džimbek, nakon Strmca gdje su se likovnjaci do sada redovito okupljali svake godine početkom rujna, ove godine za mjesto okupljanja odabrani su Starci.

Starci su postali mjesto u kojem mnogi nalaze razlog da dođu.

Related Post

UNATOČ KRIZI

Autor - 04/11/2012 0
STARO PETROVO SELO, 4. studeni 2012. – Ova će godina u općini Staro Petrovo Selo biti zabilježena kao godina sa…

SPOMENIK PREDSJEDNIKU TUĐMANU

Autor - 12/05/2013 0
STARO PETROVO SELO, 12. svibanj 2013. – Jučer je najsvečaniji trenutak u obilježavanju Dna općine i 20. obljetnice ustroja Općine…