STEČAJEVI – Male tvrtke odlaze u likvidaciju, a dug ostaje vjerovnicima

568 0

Male tvrtke, kao na primjer Zeleni krug iz Cernika, mogu dugovati i više od 17 milijuna kuna

NOVA GRADIŠKA, 2. kolovoza 2011. – Pozornost javnosti ne privlače stečajevi i likvidacije malih poduzeća sa jednim, nekoliko ili desetak uposlenika. Mediji pišu o propasti većih tvrtki, koje

su već propale, a sada se po medijima samo povlače kao slučajevi neuspjelih privatizacija ili slučajevi iz crnih kronika. Male tvrtke, za koje se uvijek tvrdilo da su kičma gospodarstva, u što treba ubrojiti i obrtnike, nestaju s gospodarske scene. Pokretanje stečajeva kod Trgovačkog suda, i to stečajeva po skraćenom postupku, znači da su te male tvrtke kao crkveni miševi koje nemaju imovine i novca ni za provođenje stečajnog postupka, pa sud poziva vjerovnike da uplate novac za pokriće vođenja stečajnog postupka. Stečaj po skraćenom postupku u većini slučajeva se u istom danu otvara i zatvara, a vjerovnici dakako ostaju bez svog novca.

Od vlasnika propale tvrtke sud traži da podnese javnobilježnički ovjeren popis imovine. Upozorenje da se davanjem netočnih ili nepotpunih podataka izlaže odgovornosti, govori i o aspektu namjerno izazvanog lošeg poslovanja s ciljem da se vjerovnici izigraju. To je međutim druga tema o kojoj valja također progovoriti, a vezana je za korupciju i prijevare. Evo nekoliko tvrtki, za koje ste možda čuli, a možda i niste, nad kojima je Trgovački sud pokrenuo stečajni postupak.

Osim što su novac dužni poslovnim partnerima, dužni su i državi pa je Porezna uprava ta koja pokreće stečajne postupke. Područni ured u Novoj Gradiški pokrenuo je stečajni postupak nad dužnikom MIRO d. o. o. Prvča, a Trgovački sud u Slavonskom Brodu pokrenuo skraćeni stečajni postupak i pozvao vjerovnike koji ukupno potražuju 174. 684 kune da uplate predujam u iznosu od 10.000,00 kn za pokriće troškova postupka.

Skraćeni stečajni postupak pokrenut je i nad tvrtkom KARTON NOVA d. o. o. Nova Gradiška, iz Male koja po poreznoj kartici duguje 387.693 kune.

Tvrtka NEVIA d.o.o za rezanje, oblikovanje i obradu kamena Nova Gradiška također je među malim tvrtkama nad kojima je u posljednjih dana pokrenut skraćeni stečajni postupak zbog ukupno 204.346 kuna nepodmirenih obveza, kao i tvrtke DINOS d.o.o za trgovinu na veliko i malo iz Rešetari, koja duguje 93.679,13 kuna i ASTORIA d.o.o za ugostiteljstvo, trgovinu i usluge iz Nova Gradiška s dugom od 123.654,24 kuna.

Za razliku od navedenih tvrtki koje duguju manje iznose pokrenut je i skraćeni stečajni postupak nad dužnikom ZELENI KRUG d.o.o za trgovinu i usluge iz Cernika koji vjerovnicima duguje čak 17.435.270 kuna. O poslovanju ove tvrtke, koja je u stopostotnom stranom vlasništvu, nismo uspjeli ništa doznati kao i razlozima tako velikog duga. Prema dostupnim podacima tvrtka je osnovana 2006. godine, a osnivač joj je Rene Heinrich iz Njemačke sa širokom lepezom poslova i djelatnosti. Kao djelatnost u registru se navodi reciklaža metalnih ostataka i otpadaka, kupnja i prodaja robe, obavljanje trgovačkog posredovanja na domaćem i inozemnom tržištu, građenje, projektiranje i nadzor, javni cestovni prijevoz putnika i tereta u unutarnjem i međunarodnom prometu, zastupanje inozemnih i domaćih tvrtki, te poslovanje nekretninama.

Osim u ovom slučaju s imenima vlasnika tvrtki nismo željeli izlaziti u javnost jer ne želimo špekulirati s razlozima zbog kojih ne mogu podmiriti svoje obveze i koji su doveli do stečajnih postupaka.

Related Post

„STRMAC“ DD U STEČAJU

Autor - 09/02/2016 0
NOVA GRADIŠKA, 9. veljače 2016. – Na desetoj javnoj dražbi nude se u stečajnom postupku na prodaju nekretnine građevinskog poduzeća…