STOPAMA PREDAKA

322 0

Nevenka Božiček, porijeklom iz Seoca poklonila je dvije slike: za kapelu svetog Roka u Seocu sliku „Madona, a župnom uredu sliku „Zakoutskovo brdo“

 

SEOCE – U Seocu, filijali novokapelačke župe, spominje se 1 746.g. kapela sv. Pavla. Već 1754. spominje se ovdje i drvena kapela svetog Roka.

1793. na mjestu stare, podižu novu kapelu sv Roka od čvrste građe, a opet potpuno novu, koja i danas stoji u selu, grade 1931. godine. 1916.g. oko tadašnje kapele podignuta je željezna ograda. Sav bravarski posao besplatno je obavio Josef Zakoutsky iz Nove Kapele. Vjerojatno se radilo o daru, zavjetu ili zahvali, jer na kamenom dijelu ograde i danas postoji uklesani natpis: „Dar za uspomenu rata 1916. Napravio je Josef Zakoutsky, Nova Kapela“.

Ograda je prošle godine popravljena, a ove jeseni javila se Nevenka Božiček, unuka majstora bravara Zakoutskog. Ona je s obitelji živjela u Petrinji, ondje se školovala i radila. Tridesetak godina bavi se amaterskim likovnim stvaralaštvom, sudjelujući na brojnim likovnim kolonijama i skupnim likovnim izložbama. Članica je Petrinjske udruge likovnih umjetnika „Petriart“. U znak sjećanja na svoje pretke, novokapelačkoj župi poklonila je dvije slike: za kapelu svetog Roka u Seocu, uz stotu godišnjicu izrade željezne ograde, sliku „Madona“, ulje na platnu. Župnom dvoru darovala je sliku „Zakoutskovo brdo“, koje se nalazilo nedaleko crkve, a tu je bila i njihova obiteljska kuća.

Slika „Madona“ postavljena je i blagoslovljena u kapeli svetog Roka u Seocu u nedjelju 6. studenog, na blagdan svetog Leonarda, a tog datuma svake godine u selu je sveta misa. Kako nam je rekao novokapelački župnik i dekan Novokapelačkog dekanata, Goran Mitrović, Nevenka Božiček redovito dolazi u Novu Kapelu za blagdan Svih Svetih, posjeti grobove svojih najbližih i prošeta stazama predaka.

 

Višnja Mikić

Related Post

POLICIJA UPOZORAVA

Autor - 18/03/2014 0
Za osobu koja izazove požar propisana je novčana kazna u iznosu od 15.000-150.000 kn ili kazna zatvora u trajanju do…