Stvaraju se uvjeti za turističku prezentaciju kulturnog blaga Franjevačkoga samostana u Cerniku

4400 0

Autor Franjo Samardžić, Foto: I. Herceg, Franjo Samardžić, Facebook Cernik
CERNIK, 11. lipnja 2020. – Na inicijativu i pod vodstvom agilnog fra Vjencislava Janjića postupno se stvaraju uvjeti za turističku prezentaciju kulturnog i povijesnog blaga koje posjeduje Franjevački samostan u Cerniku, a koje su franjevci godinama prikupljali i brižljivo čuvali.
Fra Vjenceslav Janjić po povratku u cerničku župu, u kojoj je bio duhovni pastir i od 1987. do 1997., u suradnji sa Općinom Cernik, Brodsko-posavskom županijom i ministarstvima kulture i turizma, polako i uporno realizira turističku i stvara uvjete za otvaranje vrata bogate riznice vrijednih umjetničkih djela, neprocjenjivih knjižnih naslova, slika, liturgijskoga posuđa i misnoga ruha, koji će sigurno privući pozornost i u Cernik i franjevački samostan dovesti turističku klijentelu da vidi neprocjenjivo vjersko i kulturno blago. Da bi ih se dovelo, ali i zadržalo u Cernik treba, kako je isplanirao fra Janjić, osigurati smještajne i neke komunalne uvjete, kao što je parkiralište.
U samostanu je već uređeno 5 apartmana u kojima možete odsjesti, a nudi se puni pansion za vrlo povoljnu cijenu. Već sada posjetitelji se mogu upoznati dijelom do sada realiziranoga kulturnoga programa u sklopu Muzeja franjevačkih mučenika.
-Da bismo mogli biti registrirani kao kulturno-duhovni centar pri Ministarstvu turizma morali smo zadovoljiti zadane norme. Između ostaloga, to je i vlastito parkiralište.
Prakiralište koje se gradi u sklopu samostana bit će otvoreno i kao javno parkiralište sa 35 mjesta za automobile, 3 mjesta za autobuse i nekoliko slobodnih mjesta za motocikle i bicikle. Ova investicija stoji 725.000 kuna. Veći dio tih sredstava uspjeli smo dobiti od Brodsko-posavske županije i Općine Cernik. Dobili smo besplatno cjelokupnu projektnu dokumentaciju od tvrtke MIG, vlasnika Mate Gavrana, a Kamenolom u Giletincima nam je poklonio kamen za izgradnju parkirališta.

Kod nas se, na žalost, ne zna hoće li se završiti na vrijeme. Tvrtka iz Slavonskoga Broda godinu dana nas je zavlačila i nisu izvršili posao, pa smo angažirali domaće tvrtke. Rade koliko mogu, ali nitko se kod nas ne drži strogo dogovora. Daj Bože da radove završe do kraja lipnja- kaže fra Vjenceslav Janjić.

Related Post

POMOR RIBE U ADŽAMOVKI

Autor - 15/09/2011 0
ADŽAMOVCI / BRĐANI 15. rujan 2011. – Bjelke, babuške, cvergli i somovi danas doslovno dišu na škrge u Adžamovki uz malo…