SUZA DOLINSKA

8165 0

NOVA GRADIŠKA – Uoči blagdana Velike Gospe, koju štuju kao svoju zaštitnicu i Dolinci u bosanskoj Posavini, u vjeronaučnoj je dvorani novogradiške župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije 12. kolovoza predstavljena tiskovina

župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, Dolina u BIH.

 

Po prvi puta je, upravo dokumentarnim filmom “20 Suzinih godina”, autora Milorada Oršulića-Micana, ujedno i urednika, predstavljena “Suza Dolinska” koja u izgnanstvu izlazi od lipnja 1996. u Okučanima.

Prvih 17 brojeva izlazila je kao Glasilo tri puta godišnje, o Božiću, Uskrsu i Velikoj Gospi, a od 2001. izlazi kao Godišnjak.Do sada su tiskana 32. broja, a u rujnu će svjetlo dana ugledati i 33. izvanredni broj u povodu mlade mise fra Ivana Marije Tomića.

-Namjera je ove tiskovine povezati diljem Hrvatske i Europe raseljene Dolince da se ne zaborave ratne strahote i “Golgota” koju su župljani ove župe pretrpjeli uslijed nametnutog im rata u bosanskogradiškoj Posavini i sjeverozapadnoj BIH-istaknuo je Milorad Oršulić. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u pokretanju, ali i trajanju “Suze Dolinske”. Zahvalio je i vlč. Perici Matanoviću koji je ustupio dvoranu za predstavljanje tiskovine, kao i načelniku općine Aci Vidakoviću koji od početka daje potporu ovom projektu.

Dokumentarni film bio je svojevrsno listanje sadržaja dosadašnjih brojeva ove vrijedne tiskovine i njezinih stalnih rubrika, podsjećanje na ljude koji su ju čitali, u njoj gostovali, ali i o njoj pisali i promovirali ju.

Tonska podloga za film snimljena je u Hrvatskom radiju “Bljesak” zahvaljujući direktoru Mati Višiću, koji je, kao i novinarka Leonora Gubić-Dokuzović interpretirao tekstove. Montažu potpisuje Dejan Ivakić. Film počinje pjesmom “Dolina bosanska” koju je davne 1994. godine napisao pater Damir Šokić, a završava pjesmom “Teci suzo dolinska” novogradiške pjesnikinje Evice Kraljić. Stihove interpretira Zrinko Kapetanić.

Video snimatelji su Foto studio “Z” NG i Milorad Oršulić, korištene fotografije Zvonimira Oršulića-Fennya, Milorada Oršulića i Valentine Oršulić.

Snimanje filma omogućili su Godišnjak “Suza dolinska”, općina Okučani, HR “Bljesak”.

Ljubav je motivirala pokretanje ovog glasila, ljubav prema rodnoj grudi, zavičaju. Ljubav prema svemu što je dolinsko i na jednom mjestu prikupljena dolinska povijest, običaji, kulturni, vjerski i svaki drugi oblik života.

O “Suzi dolinskoj” i njezinim rubrikama


Pokretači publikacije “Suza dolinska” su fra Damir Šokić, tada student Bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, Milorad Oršulić-Mican, prečasni Kazimir Višaticki, bivši dolinski župnik tada upravitelj župe u Drvaru, koji je bio i član Uredničkog vijeća sve do mučeničke smrti 18. studenoga 2004. godine; potom vlč. Milivoj Knežević tada župnik u Starom Petrovom Selu (sada župnik u Orubici); Kristina Oršulić, učenica, Anto Vonić iz NG, Zvonko Oršulić-Feny iz Ljupine, fotograf; Mirko Ćorković iz Zagreba, Stipo Oršulić iz Supetra; Zdenko Vonić iz Slavonskog Kobaša, Mato Knežević-Maća iz Gorica, fra Ivan Marija Tomić, student Bogoslovnog fakulteta u Zagrebu te župnici u Bosanskoj Gradiški: vlč. Josip Jerković, vlč. Pero Čolić i vlč. Boris Ljevak, župni vikar, koji su ujedno i upravitelji župe Dolina.

Od 2004. godine “Suza dolinska” se nalazi i na Internet stranici za što je posebno zaslužan pok.msgr Mijo Dukić, tada slavonskobrodski župnik. Stranicu održava i ažurira Kristijan Vonić-Kika, dipl. ing. elektrotehnike, koji živi u Kutini (www.Suza-Dolinska.com)

Svemu doprinose i Alojz Cindrić- bylojzo iz Rešetara, koji sve ove godine priprema “Suzu” za tisak, kao i obitelj Dujmović, Tomislav i Anita iz Malina, vlasnici tiskare “Magnus”.

Riječi potpore “Suzi dolinskoj”, pohvale Miloradu Oršuliću- Micanu i svima koji pomažu da ona izlazi uputili su i župan Brodsko-posavski Danijel Marušić, ali i vlč. Milivoj Knežević, koji je u novogradiškoj župnoj crkvi predslavio svetu misu kojom je i počeo ovaj susret. Obojica su istaknula važnost očuvanja uspomena na korijene i kraj iz kojega potiču Dolinci te, među ostalim naglasili, kako će, zapravo, Dolina ostati živa kroz Dolince ma gdje oni bili.

Stalne rubrike


Riječ urednika– najavljuje teme broja; slijedi rubrika “Iz starog kraja”-uređuje ju aktualni upravitelj župe Dolina, odnosno župnik župe sv.Roka u Bosanskoj Gradiški.

Nezaobilazna je rubrika “Drugi o nama”– prvi sugovornik bio je rođeni Dolinac, vlč. Milivoj Knežević, potom Franjo Samardžić, tada novinar Večernjeg lista, vlasnik portala “novagra”, potom fra Božidar Blažević, tada okučanski župni, dr. Stjepan Kozjan, prof. Anto Ćosić, Barbara Višaticki, majka četvorice svećenika, Ljupko Kovačević, Rajko Bundalo, teta Reza Vlaović iz Vrbja, vlč. Tvrtko Tadić, fra Ilija Matanović, bivši dolinski župnici, vlč. Tomislav Vučur, bivši župnik župe Mačkovac, Vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić, msgr. Franjo Komarica, banjalučki biskup, msgr. dr. Antun Škvorčević, požeški biskup, fra Josip Zvonimir Bošnjaković, tada župnik župe Gornji Bogićevci,časna sestra Lucija Grgić,koja je bila na službi u Bosanskoj Gradiški ratnih godina, vlč. Žarko Ošap, bivši bosanskogradiški župnik i upravitelj župe Dolina, vlč. Stjepan Bakarić, svjedok teškog vremena župe Mačkovac, Ivica Kovačević i sada vijećnik ŽPV župe Bosanska Gradiška, Pavle Kijevčuk, Alojz Cindrić iz Rešetara, Zdravko Vampovac iz Vodica, Vjeko Hudolin, umirovljeni novinar HRT-a i nedavno preminuli snimatelj HRT-a Vlado Vincetić, msgr. Karlo Višaticki, prof. na Teološkom fakultetu u Đakovu i župnik župe Budžak u Banjaluci, msgr. Anto Orlovac, vikar banjalučke biskupije, Sadeta Sokol, nekadašnja dolinska učiteljica i pjesnikinja, Višnja Mikić, novinarka, Drago Balvanović, misionar u Peruu.

Slijedi rubrika “Pisali su nam”-uvijek otvorena za svakog čitatelja; u rubrici “Gdje su, kako žive, što rade” razgovara se s Dolincima diljem Hrvatske i svijeta.

“Tragom iseljene Doline” rubrika je u kojoj su se obrađivale sudbine Dolinaca koji su zbog političkih i gospodarskih razloga morali napustiti Dolinu 50. i 60.-tih godina prošlog stoljeća.

“U spomen”– rubrika je u kojoj su za svako selo objavljeni popisi žrtava Drugog svjetskog rata i poraća iz župe Dolina, Mačkovca, Kozinaca, te osim već spomenutih Dolinskih mučenika u tijeku rata u BIH od 1992. do 1995. zabilježena su imena ubijenih civila s područja Bosanske Gradiške i njezine okolice, prema dostupnim podacima.

U rubrici “Sačuvajmo od zaborava” objavljeni su popisi pučanstva sela župe Dolina: Novo Selo, Gornja i Donja Dolina iz 1929. i 1948., a riječ je o prijepisima iz knjiga Popis pučanstva koje su se uspjele sačuvati i prenijeti u Hrvatsku.

O rubrici “Dolinsko narodno blago” brine pater Damir Šokić; Plodovi uma i srca rubrika je koja donosi prozne i poetske uratke Dolinaca, ali i drugih čitatelja.

Od 2.000 godine “Suza” u svakom broju predstavlja po jedno Gospino svetište u Hrvatskoj; u rubrici “Predstavljamo vam”– predstavljaju i preporučuju knjige koje su vezane za župu Dolina. Slijedi rubrika “Bog kao ljubav”-u svakom broju o duhovnim temama piše vlč. Milivoj Knežević i fra Ivan Marija Tomić; U “Suzi” su obrađeni i “Rodbinski nazivi”, a tu je i rubrika “Sjetimo se naših starih-Iz obiteljskih albuma”.

Vrlo je prihvaćena i rubrika “Za one koji sebi žele pomoći” u kojoj redovito preporučuju jednu ljekovitu biljku iz Božje ljekrane. Tu su i rubrike “Rođeni i vjenčani”, Različite obavijesti, Rodoslovlja.

O “Suzi dolinskoj” govorilo se i na HRT-u, Federalnoj TV u BIH i pisalo u mnogim hrvatskim svjetovnim, ali i katoličkim novinama i tjednicima, kao i portalima i lokalnim medijima.

“Suza dolinska” bavi se i izdavačkom djelatnošću. U povodu 80. obljetnice ustanovljenja župe Dolina i mlade mise p. Damira Šokića, dominikanca rodom iz Doline, “Suza” 2.000 godineizdaje knjigu “Dolina bosanska u prošlosti i sadašnjosti”, autora Milorada Oršulića, a javnosti ju je predstavio banjalučki biskup Franjo Komarica. U povodu 10. godišnjice mučeničke smrti bosanskogradiškog župnika i dekana msgr. Kazimira Višatickog izdaju 2004. godine dokumentarni film “Znam kome sam povjerovao”, a 2016. godine dokumentarne filmove “Od postanka do otkrivenja u Okučanima”- o danonoćnom čitanju Biblije u Okučanima te “Od Doline preko Nove Gradiške do Okučana”, o 25.godišnjem prikazivanju scenskog prikaza “Muka i smrt Isusa Krista”. I njih potpisuje Milorad Oršulić-Mican.

Related Post

RIJEČ BOŽJA

Autor - 05/03/2014 0
OKUČANI, 5. ožujak 2014. – Po četvrti put vjernici župe sv. Vida u Okučanoma će započeti na Čistu srijedu –…