SVE PO STAROM

686 0

– Tražimo da Ministarstvo poljoprivrede stane uz poljoprivredne proizvođače i osigura im besplatni skladištenje do jeseni kako bi u povoljnijim uvjetima izišli na tržite sa svojim urodom. Mislim da je to najmanje što ministarstvo može učinit – kazao je Davor Vlaović

 

NOVA GRADIŠKA, 15. srpanj 2013. – Svake godine u vrijeme žetve glavna tema postaje otkupna cijena za kilogram pšenice, ratari s jedne strane

imaju svoju računicu, a s druge strane otkupljivači svoju. Neslužbeno otkupna cijena za kilogram pšenice mogla biti od 1,15 do 1,20 kuna za kilogram. Ne zadovoljava proizvođače jer s njom ne pokrivaju troškove proizvodnje. Nezadovoljstvo je tim veće jer je u okruženju cijena veća od 1,40 kuna. U Mađarskoj se pšenica otkupljuje po 1,40 kuna, a u Francuskoj čak po 1,70 kuna. Realna cijena ne bi, smatraju proizvođači trebala biti ispod prošlogodišnje, znači da bude od 1.35 do 1.50 kuna za kilogram.

 

 

Zamjenik župana Davor Vlaović jučer je u Bodovaljcima komentirao nezadovoljstvo proizvođača i stanje na tržištu pšenice.

 

Ministarstvo poljoprivrede se mora uključiti

 

– Brodsko-posavska županija je krajem lipnja organizirala sastanak s predstavnicima poljoprivrednih udruga, proizvođačima i vlasnicima skladišnih kapaciteta znajući da će doći žetva i da najveći broj poljoprivrednih gospodarstava nema ugovorenu proizvodnju. Smatramo da se aktualna vlada i Ministarstvo poljoprivrede moraju aktivnije uključiti. Slažemo se da tržište diktira cijenu, međutim, nerealna je kada znamo za porast cijena gnojiva, goriva i sjemena. Otkupljivači se dogovore i kažu cijena je pšenice 1,05 ili 95 lipa, a da nitko ne kaže tko će nadoknadit minus obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Uz to godina je bila puno lošija i vremenske prilike su se urotile protiv poljoprivrednih proizvođača. Tražimo stoga da se Savez za poljoprivredu i Ministarstvo očituju. Nažalost, do sastanka sa otkupljivačima žitarica nije došlo i mi ćemo narednih dana inzistirati da do njega dođe, da se nađe rješenje i udovolji zahtjevu proizvođača da cijena pšenice ne smije biti niža nego lani. Tražimo da Ministarstvo poljoprivrede stane uz poljoprivredne proizvođače i osigura im besplatni skladištenje do jeseni kako bi u povoljnijim uvjetima izišli na tržite sa svojim urodom. Mislim da je to najmanje što ministarstvo može učinit – kazao je Davor Vlaović.

 

Trebaju li Hrvatskoj slavonski seljaci Komentirao je i neisplatu poticaja.

 

– Poljoprivredna gospodarstva najbolje znaju koliko im u proračunu nedostaje novca i koliko im država duguje za poticaje.

Računali su na ta sredstva, a ministar je obećao da će sve biti isplaćeno. Nažalost, sada kaže da nema novca i da više neće biti isplata. To nije dobro jer to nije dobar pristup prema poljoprivrednoj proizvodnji i dizanju konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje. Cilj bi države i Ministarstva poljoprivrede trebao biti da našu poljoprivredu učini konkurentnom. Na ovaj način ona nije konkurentna i sigurno će naša poljoprivredna gospodarstva razmislit da li se bavit poljoprivrednom proizvodnjom. Najbolje bi bilo da svi napustimo poljoprivredu, napustimo naše selo i da odemo živjet u Zagreb.

Mislim da to nije rješenje i da se tako ne može razmišljat – kaže Vlaović.

Danas će se u Slavonskom Brodu okupiti čelnici HSS-a pet slavonskih županija i udruga seljaka. Raspravljati će na temu: Trebaju li Hrvatskoj slavonski seljaci? Što s pšenicom? Što s poticajima?

Related Post

Seljački prosvjed

Autor - 09/02/2012 0
Ministar ima našu podršku u rješavanju problema u poljoprivredi. Prvo neka riješi problem vezan uz milijardu kuna. Ne bude li…