SVEČANO PROSLAVLJEN BLAGDAN SVETE MARIJE DE MATTIAS

781 0

Blagdan sv. Marije De Mattias je na svečan način proslavljen u utorak, 4. veljače u crkvi Kraljice sv. Krunice u Novoj Gradišci /župa Jug/, a domaćini su bile sestre Klanjateljice Krvi Kristove iz Nove Gradiške i članovi molitvene zajednice Krvi Kristove ove župe.
Svečanost je počela u 15.00 sati u vjeronaučnoj dvorani okupljanjem sestara Klanjateljica Krvi Kristove i članova molitvenih zajednica Krvi Kristove iz Nove Gradiške, Bosanske Gradiške, Nove Topole, Starog Petrovog Sela i Okučana. Sestra Marija Pranjić, također Klanjateljice, koja se nedavno vratila iz Švicarske, gdje je provela dvadesetak godina u predanom radu, okupljenim članovima kojih je bilo preko 80 protumačila „TRI TAJNE SVETE MARIJE DE MATTIAS„ – život, ljubav i križ – a potom ih upoznala sa nekim detaljima života ove svetice, utemeljiteljice Družbe sestara Klanjateljica Krvi Kristove. Za one koji ne poznaju sv. Mariju De Mattias, u kratkim crtama donosimo njezin životopis:
Marija De Mattias je rođena 4. veljače 1805. godine u Vallecorsi (Italija), pokrajina Frosinone u bogatoj i pobožnoj obitelji. U razgovoru s ocem Marija je usvajala i u svojoj nutrini proživljavala ne samo istine vjere, nego osobito scene i osobe iz Svetog pisma, o kojima joj je otac čitao već u najranijoj dobi. Sve je ovo u njoj budilo veliku ljubav prema Isusu, Jaganjcu žrtvovanom za spasenje čovječanstva. To se događalo u vrijeme kad su njezino mjesto i okolica proživljavali teško razdoblje razbojništva (1810 – 1825.). U Marijinoj duši je dozrijevala slika: prolijevanje ljudske krvi zbog mržnje i osvete, i Kristove Krvi, prolivene zbog ljubavi, Krvi koja spašava! U razgovoru je otkrila ocu svoj nutarnji mrak i svoje povjerenje prema Blaženoj Djevici, od koje je molila “da joj dâ svjetlo”. Bog joj je na ‘mistični’ način dao iskustvo ljepote svoje ljubavi, koja se u punini objavila u Kristu Raspetom, u Kristu koji je dao svu svoju Krv za nas! Pod vodstvom sv. Gašparovog del Bufala i časnog sluge don Ivana Merlinija, Marija je utemeljila Družbu Klanjateljica Krvi Kristove u Acutu (Frosinone) 4. ožujka 1834. u dobi od 29 godina. Biskup iz Anangni-a, mons. Giuseppe Maria Lais ju je pozvao da otvori školu za djevojke. No, njezina jedina želja je bila “da ni jedna kapljica Božanske Krvi ne bude izgubljena, da dostigne svakog grešnika i očisti ga, da svi, oprani u rijeci milosrđa, pronađu pravi put mira i zajedništva među ljudima”. Umrla je u Rimu, 20. kolovoza 1866. godine. Glas o njezinoj svetosti nije utihnuo nakon smrti. Trideset godina kasnije je otpočeo Proces za beatifikaciju. Papa Pio XII ju je 1. listopada 1950. proglasio blaženom, a sv. papa Ivan Pavao II. 18. svibnja 2003. godine svetom.
Nakon predavanja u crkvi je upriličena molitva i čašćenje lika ove svetice, čitani su ulomci iz pisama koje je sve. Maria De Mattias revno pisala i putem njih poticala svoje sestre, suradnike, predstavnike vlasti ili članove svoje obitelji. Potom je uslijedila molitva krunice sa sv. Marijom De Mattias.
Kruna ove svečanosti bila je sv. Misa kojoj su nazočili i brojni vjernici ove župe, a slavio ju je domaći župnik vlč. Ivan Štivičić, koji je nadahnuto propovijedao. Misno slavlje je uveličao pjevački zbor iz Starog Petrovog Sela uz animiranje s. Bernardete Tomić.
Nakon misnog slavlja svi članovi molitvenih zajednica ostali su sa svojim časnim sestrama u druženju uz zakusku, ugodnu razmjenu iskustava i podrške.
Milorad Mican Oršulić
s. Ljubica Radovac, ASC

 

Related Post