LJEPOTA KONJA I TRADICIJE

673 0

SLAVONSKI KOBAŠ 31. kolovoza 2014. – Tradicionalna manifestacija Razigrani lipicanci pod bajerom na Savi u Slavonskom Kobašu održana je u organizaciji Prve kobaške udruge ratara i stočara koja okuplja uzgajivače konja, goveda i ratare Slavonskog Kobaša. Udruga je u suradnji s KUD-om Matija Gubec i konjogojstvenom udrugom Slavonija pokazala interes i senzibilnost za očuvanje tradicije u domeni uzgoja kojnja i čuvanje običaja koji su vezane za konje i konjički sport te organizirala manifestaciju koja će bit poticaj mnogim mladim zaljubljenicima u konje da se počnu ili nastave baviti konjičkim sportom i uzgojem konja. Pokrovitelji manifestacije su Brodsko-posavska županija i općina Oriovac.

Manifestacija je održana na novoizgrađenom ili bolje rečeno obnovljenom poligonu za vožnju dvoprega na kojemu su se prva natjecanja toga tipa održala još davne 1972. i od tada seže tradicija sportskih konjičkih natjecanja u Slavonskom Kobašu. Program manifestacije je započeo kulturno –umjetničkim programom u izvedbi KUD-a Luka Lukić iz Brodskog Varoša, gosti manifestacije bili su župan Danijel Marušić, zamjenik župana Davor Vlaović i načelnik Antun Pavetić koji su pozdravili brojne posjetitelje i sudionike manifestacije i dodijelili nagrade najboljim svatovskim zapregama najuparenijoj Marka Sekulić, najljepšoj zaprezi po izboru publike Ivana Maroševića iz Tisovca, najatraktivnijoj Mate Jagodanovića iz Bartolovaca.

Titulu najljepše svatovske zaprege ponijela je zaprega Igora Čuletića, druga po ljepoti je zaprega Zlatka Balena iz Kobaša i trća Antuna Grgića iz Tisovca.

Vozači dvoprega pokazali su umijeće u vožnji dvoprega i teklićkom jahanju a najbolji su bili u vožnji preciznosti za seniore domaći Igor Čuletić osvojivši prvo mjesto drugi je bio Dražen Mađarević iz Rešetara, a treći Marko Sekulić iz Kobaša. U brzinskoj vožnji najbolji je bio Marko Sekulić, drugi Željko Matijević iz Bodovaljaca i treći Madžarević Dražen.

Juniori su postigli sljedeće rezultate: Bruno Bušić prvi, Nora despotović druga i domaći Ivan Martić treći , najbolji juniori u teklićkom jahanju su bili Bušić Bruno(1) domaća Matea Milojčić (2) i Nora Despotović (3). U kategoriji seniora u teklićkom jahanju prvi je bio Matija Vukšić, drugi Igor Čuletić, a treći Prša Željko.

Kobašani i mnogobrojni posjetitelji u Kobašu kraj Save su disali punim plućima, uživali u spektaklu koji su priredili konjogojci i ljubitelji konja i zaključili kako sljedeće godine zadnjeg vikenda u kolovozu neće propustiti događaj u Slavonskom Kobašu.

Autor Klara Šćuka

Related Post