Sveti Vid najviši vrh Paga – LJEPOTA PRIRODE KROZ PUTOPISE KREŠIMIRA SLOBODNJAKA

1045 0

Autor: Krešimir Slobodnjak

U ovoj objavi osvrnuti ću se na na Sv. Vid najviši vrh otoka Paga. On se nalazi na samom središu otoka i na 348 metara nadmorske visine. Baš zbog svoje lokacije sa njega se vidi područje prema Novalji te tzv. Paška vrata zaljev neposredno uz naselje Pag i naravno Velebit na obali. Vide se i većina otočkih mjesta (Pag, Kolan, Šimuni, Košljun, …), a također i susjedni otoci (Rab, Mali Lošinj, Silba, Olib, Maun). To je jedino područje na samom otoku (bar koliko je meni poznato) gdje postoji propisno markirana staza sa propisnim planinarskim oznakama. Staza počinje iz blizine naselja Kolan i do vrha se može doći u prosijeku sat vremena. Sama staza nije tehnički zahtjevna i do vrha se dolazi bez mnogo napora ali naravno kao i hodanje na drugim dijelovima otoka to se ne odnosi na doba velikih vrućina i žega.

Pag je poznat kao otok koji je na 86 % svoje površine bez raslinja, bez pitke vode tako da i uspon na Sv. Vid nije iznimka. Tako da sam i ja na vrhu bio nekoliko puta ali u doba ranog proljeća a po ljeti u sumrak slikajući zalazak sunca. Uspon počinje sa glavne prometnice na otoku, odvojak za makadamski put i na početku uspona prolazimo uz poljoprivredne parcele mještana. Ali naravno čim se sve više penjemo reljef se počinje drastično mijenjati nestaje raslinja i hodamo uglavnom okruženi kamenjem i suhozidima te susrećemo pokoje stado ovaca. Bez obzira na stjenovito tlo staza je dosta kvalitetna ali naravno patike se moraju imati na nogama.

Vrh je vidljiv već na polovici puta i na njemu se nalazi crkcica Sv. Vida čiji ostatci datiraju još iz 1348 godine. Na vrhu postoji još i triangulacijska oznaka te kutija sa upisnom knjigom i planinarskim žigom.

Uspon na Sv. Vid u rano proljeće. Slikano na prvom dijelu uspona, kamenje i stijene dominiraju krajolikom ali uz cvjetanje autohtone vegetacije

Slikano nešto dalje. Vide se suhozidi i u daljini otok Maun

Ostaci crkvice Sv. Vida na vrhu

Pogled na sjevernu stranu otoka, prema Novalji i dalje

Ista lokacija slikana u sumrak

Pogled prema naselju Pag

Pogled prema naselju Pag i na poznati zaljev Paška vrata

Hrpa kamenja označava najvišu točku otoka

Odmor na vrhu uz pogled na Paška vrata

Pogled na planinarski stup u sumrak

Pogled na krajolik otoka u sumrak i u daljini Mali Lošinj

Zalasci sunca na otocima znaju biti prekrasni

Related Post

MEĐUDRŽAVNA SURADNJA

Autor - 04/04/2013 0
SLAVONSKI BROD, 4. travnja 2013. – Veleposlanica Republike Makedonije Daniela Karagjozoska posjetila je Slavonski Brod i sastala se s predstavnicima…