SVINJOGOJSTVO – Uzgajivači svinja su u komi jer nemaju kome prodati svinje ni po mizernim cijenama

472 0

Kome treba da nestanu ljudi koji se bave tovljenjem svinja?

 NOVA GRADIŠKA, 22. lipnja 2010. – Uzgajivači svinja su jedna od grupacija u lancu poljoprivredne i seljačke proizvodnje koja također ne zna što joj je činiti. Josip Čaić iz Vrbja, vlasnik Agroprodukta u čijem se sastavu nalaze i tovilišta, kaže da je stanje

 jako loše, da su uzgajivači u komi jer nemaju kome prodati svinje ni po mizernim cijenama. 

 – Cijena svinja je pala po mesnoj jedinici pa se za kilogram dobije 7 kuna. U našim uvjetima cijena tova je oko 9 kuna. To je tako jer se na tržištu nalazi meso iz uvoza. Uzgajivači na tovljenicima zato gube. Tovim 70 posto svinja za tvrtku „Gorup“ koja mi plati 7,20 kuna po kilogranu prirasta. To je za mene dobro jer dobijem prasce. Poticaji su nikakvi, nema ih ili ako ima ne znaš kada ćeš ih dobiti – kaže Čaić, dodaje da nestaje i uništava se grupacija ljudi koja se bavi tovljenjem svinja i pita se kome treba da oni nestanu. Prošle subote na „divljoj“ stočnoj tržnici na Bedemu bilo je svinja, nešto tovljenika i više odojaka. Nitko ništa nije kupio pa su vlasnici svinje vratili u svinjce. Za tovljenike se tražilo 10 i 11 kuna, a odojke 13 kuna. Nudili su ih seljaci koji još uvijek drže krmaču i godišnje, osim za svoje potrebe, nekoliko tovljenika ponude na prodaju. Kažu da za njih nema tržišta jer mesari kupuju meso na veliko i iz uvoza, a građani nemaju novca. Mesar koji se zatekao na tržnici kaže da za mesare ne bi bila tragedija da je cijena 10 kuna za kilogram žive vage što bi smatra, zadovoljilo proizvođače. Tržište svinja, kao i tržište ostalih seljačkih proizvoda funkcionira na način da svi sudionici gledaju tko će koga više zakinuti i lako zaraditi, ne gledajući ukupan interes svih sudionika u lancu proizvodnje i plasmana krajnjim potrošačima. Dakako, najlošije tu prolaze proizvođači koje se ucjenjuje niskim cijenama. U ovoj državi štošta nije izgrađeno pa ni tržišna kultura jer nitko nikoga ne poštuje i ne cijeni njegov rad. U intersu je samo brza zarada.

Kako tržišna kultura i odnosi funkcioniraju u Austriji moglo se čuti i doznati u „Klasu“ početkom devedesetih godina prošlog stoljeća kada je jedno austrijsko izaslanstvo došlo ponuditi gospodarsku suradnju. Za trazliku od naše, bila je to jedna sasvim druga priča. Austrijanci su između ostalog ponudili i tovljenike. Raspadom bivšeg Sovjetskog saveza u koji su izvozili svinje, njihovi su se proizvođači našli u problemima jer svinje nisu imali kome prodati. Okupili su se tada mesari i prerađivači i dogovorili da će otkupiti sve svinje i to po cijenama koje su bile na tržištu. Nije im palo na pamet da ih ucijene niskim cijenama jer, kako je rečeno, trebalo je zaštititi proizvođače svinja bez kojih ne mogu poslovati.  

Josip Čaić

 

 

Related Post

NOVI SELJAČKI VAPAJ

Autor - 02/10/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 2. listopad 2012. – Zbog teške situacije u poljoprivredi čelnici Hrvatske poljoprivredne komore dans su u Novoj Gradiški…