JOŠ JEDNA ELEMENTARNA NEPOGODA

865 0

Ministarstvo poljoprivrede još se nije očitovao o nadoknadi štete koju je prouzrokovao mraz. Budući da država nema novca voćari ne gaje nadu da će im šteta biti nadoknađena. Isto mogu očekivati i ratari.

 

NOVA GRADIŠKA, 13. kolovoz 2012. – Kao što se i očekivalo župan brodsko-posavski Danijel Marušić danas je proglasio stanje elementarne nepogode na poljoprivrednim usjevima proljetne sjetve, krmnim kulturama i povrću te višegodišnjim nasadima izazvane sušom na području cijele županije.

 

Kako piše u odluci uslijed dugotrajnog sušnog razdoblja, visokih temperatura i nedostatka oborina tijekom srpnja i kolovoza, a koje je zahvatilo čitavo područje Brodsko-posavske županije, prouzročene su velike štete na poljoprivrednim usjevima.

 

Župan je zadužio Županijsko povjerenstvo za procjenu štete od elementarne nepogode da odmah, zajedno sa stručnim povjerenstvima poduzmu sve aktivnosti i mjere radi procjene nastale štete, te da ga izvijeste o svom radu izvijeste. Župan obvezuje općinska i gradska povjerenstva da najkasnije u roku od osam dana podnesu izvješće o elementarnoj nepogodi.

 

U Brodsko posavskoj županiji ogromna je šteta na kukuruzu zasijanom na 16 tisuća hektara i soji zasijanoj na 4.500 hektara, te livadama i pašnjacima na oko 5 tisuća hektara. Prema prvim procjenama štete se kreću od 40 do 60 posto, a negdje su i veće.

 

Župan je ove godine već proglasio jednu elementarnu nepogodu, a razlog su bile velike štete od mraza. Štete su procijenjene na šezdesetak milijuna kuna. Kako je u subotu u Novoj Kapeli kazao zamjenik župana, Davor Vlaović, Ministarstvo poljoprivrede se još nije očitovalo o mogućoj nadoknadi šteta voćarima, među kojima su i oni kojima je mraz ubrao cjelokupan ovogodišnji urod.

Related Post

MIRNA SELJAČKA BUNA

Autor - 07/08/2013 0
Danas se okupljaju pravi poljoprivrednici, a ne oni koji su zbrinuti na drugi način, a poljoprivreda im je sporedna djelatnost…

KIŠA OBRADOVALA RATARE

Autor - 20/04/2015 0
Dosta se zemljišta nudi na prodaju, a dosta je ostalo neobrađeno, tako da će se ovog proljeća biti manje posijanih…