TISOVAC: Slika sv. Blaža u novoj crkvi

2706 0

Tekst: Višnja Mikić, Fotografije: Karla Kocić
TISIVAC, 2. veljače 2020. – Na blagdan Svijećnice, nakon blagoslova svijeća, a u predvečerje spomendana sv Blaža, zaštitnika sela Tisovac, filijale staropetrovoselske župe, svečano je prenesena slika sv. Blaža iz stare kapele iz 1899.g. u novosagrađenu tisovačku crkvu. Na simboličan način i uz prigodni poklon, čitava zajednica zahvalila je dugogodišnjem tisovačkom zvonaru, Ivi Radošiću, koji je ovu službu savjesno obavljao punih 40 godina.
Župnik, Ivan Nikolić, pozdravio je veliki broj okupljenih vjernika i toplo zahvalio vjernom zvonaru, a onda istaknuo kako su nekadašnji Tisovčani sagradili crkvicu u kojoj su slavili Boga, zazivali ga u poteškoćama i potrebama, zahvaljivali mu na primljenim milostima, a po zagovoru sv Blaža. No, u Tisovcu je, zajedništvom i dobrotom, nikla nova crkva. U svečanoj procesiji u crkvu je donesena slika svetca, praćena barjacima sv Antuna Padovanskog i bl Jule Ivanišević, a skladno su se nizale narodne nošnje, vatrogasne odore, ministrantske haljinice, mnoštvo vjernika Tisovca i staropetrovoselske, ali i susjednih župa i mjesta. Pjesmom je sve pratio župni zbor.
Na inicijativu nekolicine mještana okupljenih u Udruzi sveti Blaž, i poslije ishođene suglasnosti Požeške biskupije te pribavljene građevinske dozvole, župnik mons Antun Prpić blagoslovio je 2017.g.temeljni kamen čime je simbolično započela gradnja nove kapele na zemljištu koje je poklonio idejni začetnik akcije, Antun Valčić, koji s obitelji živi i radi u Švicarskoj. Većinu radova konkretnim aktivnostima prati i sadašnji staropetrovoselski župnik, Ivan Nikolić.
Sama kapela građevina je eliptičnog tlocrta površine 100 m² s pripojenom sakristijom i zvonikom visine 15 metara. Do Uskrsa planiraju ugradnju vitraja na prozorima, postavljanje oltara i klecala. Međutim, već je sad uočljivo da je izborom materijala, rasvjetom i svim ostalim arhitektonskim rješenjima koja potpisuje Robert Klobučar, dipl. ing. arh. dobiven decentan prostor koji upućuje na središnji sadržaj – čin euharistijskog slavlja.
Radovi na izgradnji su se odvijali racionalno, sukladno prvenstveno financijskim mogućnostima udruge i uz veliko razumijevanje glavnog izvođača – tvrtke „Vodoprivreda d.d.” Nova Gradiška koja je izvela grubu gradnju. U radovima su sudjelovali i obrtnici novogradiškog kraja te mještani Tisovca u pojedinim fazama gradnje. Vrlo brzo je ovaj projekt, kao pozitivan primjer zajedništva, prepoznala i općina Staro Petrovo Selo koja je cijelo vrijeme značajno sudjelovala u financiranju radova. U 2018. godini Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije preko Programa ulaganja u zajednicu također je sudjelovalo u realizaciji projekta. Gradnju su samozatajno pomogli i drugi ljudi dobre volje.
Velik doprinos dali su i članovi udruge Sveti Blaž koji su svake godine sudjelovali u organizaciji namjenskih dobrotvornih zabava u Švicarskoj.
Na kraju svečanosti prijenosa slike sv Blaža, u novoj crkvi obavljen je i blagoslov grla, odnosno grličanje.

Related Post

IKEA raspisala novi natječaj

Autor - 10/03/2020 0
Povodom Međunarodnog dana žena, tvrtka IKEA Hrvatska u suradnji sa SOLIDARNOM – Zakladom za ljudska prava i solidarnost te Hrvatskim…