ZAR OPET?! – Novi ministar zdravstva najavio integraciju bolnica i mogućnost pripajanja novogradiške brodskoj bolnici

4357 0

Autor Franjo Samardžić
NOVA GRADIŠKA, 2. veljače 2020. – Novi ministar zdravstva dr. Vili Beroš smatra da je sustav sa 63 bolnice previše za Hrvatsku i najavljuje integraciju bolnica. Kako piše HINA riječ je o integraciji bolnica koje djeluju unutar iste županije – Vukovar-Vinkovci, Požega-Pakrac, Slavonski Brod-Nova Gradiška, Karlovac-Ogulin, Šibenik-Knin. Dakle, novi ministar zdravstva smatra da novogradišku bolnicu treba pripojiti brodskoj bolnici.
Podsjetimo. Ne tako davno prosvjedovalo se na središnjem gradskom trgu u Novoj Gradiški, a prosvjedovali su i djelatnici Opće bolnice protiv odluke tadašnjeg SDP-ovog ministra da se novogradiška bolnica pripoji brodskoj. Tražio se i ponovo je vraćen pravni status novogradiškoj bolnici i sada se tvrdi da je ispravljena kriva odluka i da Opća bolnica Nova Gradiška uspješno posluje kao samostalna. Sada se stara priča o racionalizaciji u zdravstvu ponavlja.
Nastranu racionalnost u zdravstvu o kojoj se govori, uvijek se radilo o političkim odlukama, jednako kada je novogradiškoj bolnici oduzeta, pa i vraćena pravna samostalnost. Kako praksa nalaže tako će biti i ubuduće. Ministar kaže da se već razgovara s varaždinskim i međimurskim županom, a da predstoje razgovori s ostalim županima. Brodsko-posavski župan Danijel Marušić ponovo će dobiti u ruke vruć krumpir. Vjerujemo da će prevagnuti argumenti koji se iznose i koji govore o uspješnosti novogradiške bolnice od kada ponovo samostalno djeluje. Bilo kako bilo bit će to opet politička odluka.
-Sustav sa 63 bolnice previše za Hrvatsku. Naslijeđen je još iz bivše države, napravljen za drugačiju vrstu liječenja, kad se ležalo u bolnici i čekalo pretrage. Danas se najveći dio dijagnostike napravi u par sati kroz dnevne bolnice, a mi tome nismo prilagodili organizaciju bolničkog sustava dovoljno brzo. Ne mislim da se u šest mjeseci tu može napraviti radikalni zaokret, ali ću sigurno učiniti sustav transparentnijim, pobrinuti se da svaka kuna iz proračuna ide tamo gdje treba, za skrb o pacijentima, te nastaviti raditi na poboljšanju informatičke strukture, da se vidi tko, što i koliko zaista radi.- kazao je za ministar za HINU i najavljuje i daljnje smanjivanje broja kreveta u bolnicama.
-Gledali smo popunjenost kreveta po određenoj djelatnosti na godišnjoj razini. Primjerice, ako na nekom odjelu imamo 35 kreveta, a popunjeni su 60 posto, onda smo broj kreveta smanjili na 30. Ili, ako je na urologiji u nekoj bolnici popunjenost kreveta 25 posto, a na 20-ak kilometara udaljenosti imamo bolnicu sa 60 posto popunjenosti, iz prve ustanove izdvojit ćemo bolničke krevete, a ostaviti samo specijalističko-konzilijarnu ambulantu. Na taj ćemo način u bolnicama smanjivati akutne krevete i ukidati djelatnosti koje ne trebaju, jer upravo to generira dodatne dugove i smanjuje kvalitetu zdravstvene zaštite – kaže Beroš.

Related Post