„TKANICA“ oživljava ljepotu tradicijskih frizura

2495 0

Autor Ivanka Herceg

NOVA GRADIŠKA, 7. studeni 2017. – Te frizure su doista dio naše povijesti i nigdje na svijetu nema takvih frizura kao što ih mi imamo, pogotovo u Slavoniji, Baranji, Srijemu. Iako su se radile u svim krajevima Hrvatske, upravo su slavonske bile najzahtjevnije.

Opremanje i ukrašavanje glave, češljanje, šišanje kose te pokrivanje raznim kapama i kapicama, maramama i šeširima, tj. tradicijska oglavlja, nerazdvojan su dio tradicijskog odijevanja. Ona su, u svečanim varijantama, predstavljala i najizražajniji element koji je nosio svoja specifična značenja, u cijelosti čitljiva najčešće samo članovima lokalne zajednice. Svako oglavlje, muško i žensko govorilo je o etničkoj i regionalnoj, najčešće i lokalnoj pripadnosti, o starosti i bračnom stanju te o imovnom stanju nositelja i njegove obitelji. Posebno su ženska oglavlja pokazivala svaku promjenu u ženinu životu od najranije dobi do starosti. Djevojke su tako svaku godinu do udaje prikazivale posebnom varijantom pomno spletenih pletenica ukrašenih određenim bojama i vrstama ukrasa sve do one najsvečanije – svadbenog vijenca.

Udruga čuvara pučke kulturne baštine “Tkanica” Nova Gradiška u suradnji s cehom frizera novogradiškog Udruženja obrtnika organizirala je 5. studenoga edukativnu radionicu izrade tradicijskih frizura. Cilj im je od zaborava sačuvati ovo umijeće naših mama i baka, sačuvati tradicijski običaj češljanja po kojemu su se razlikovale djevojke i snaše.

Na prvoj radionici na kojoj su edukatorice pokazivale izradu tradicijske frizure djevojaka sudjelovali su predstavnici Folklornog ansambla mladih NG i KUD-ova “Radinje” Siče, “Matija Antun Relković” Davor i Vrbje. Uz očuvanje ovog načina češljanja, kao i prenošenja umijeća na mlađe, jedan od ciljeva radionice bio je svakako poučiti članove KUD-ova posebnostima djevojačkih tradicijskih frizura njihova kraja, kako bi kulturnu i folklornu baštinu na nastupima, a posebno na gostovanjima izvan svoga zavičaja, što vjernije prezentirali.

Dugogodišnja suradnja Mande Pavelić iz Brodskog Varoša, zaljubljenice u kulturnu baštinu i Udruge Tkanica rezultirala je i njezinim dolaskom na ovu radionicu na kojoj je pokazivala kako se češljaju djevojačke tradicijske frizure našega kraja. Sada je u mirovini, članica je KUD-a “Luka Lukić” i pomaže ne samo pri češljanju ovih zahtjevnih frizura nego i oko narodnih nošnji. Do svoje 15. godine, kako je rekla i sama je nosila nošnju i ništa što je vezano uz etno tradiciju nije joj strano. Jedna od edukatorica bila je i Đurđica Šolić iz Požege, članica KUD-a “Poljadija” iz Grabarja i vlasnica frizerskog salona u kojemu rado modernim frizurama dodje i etno štih. Sama ih je naučila češljati služeći se starim fotografijama uz koje su bili opisi izrade tih frizura. Obje su, kao i predsjednik udruge “Tkanica” Milan Rosić, bile izuzetno zadovoljne velikim odazivom polaznika, a slijedeća radionica bit će namijenjena edukaciji u češljanju tradicijskih frizura udanih žena.

Related Post

ŠPORTSKA UDRUGA GLUHIH

Autor - 06/09/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 6. rujna 2013. – Športska udruga gluhih Nova Gradiška započela je početkom lipnja s provođenjem projekta ”Učinimo bolje”…