TREĆA KORIZMENA TRIBINA

689 0

Danas se novinarstvo svelo na puko funkcioniranje kojem nije potrebno etičko usmjerenje u kojem se gubi razlikovanje dobroga i lošega, sumnja i postojanje istine koja rađa relativizmom i skepticizmom te takvo ponašanje

utječe na obavljanje profesije i profesionalnu etiku – kazao je prof. Danijel Labaš

 

POŽEGA, 6. ožujak 2015. – U dvorani sv. Terezije Avilske u Požegi, 5. ožujka održana je treća korizmena tribina na kojoj je nastupio prof. dr. Danijel Labaš s temom „Sloboda izražavanja i etika nakon Charlie Hebdoa“. Sve prisutne je na početku pozdravio voditelj Odgojno-obrazovnog centra Požeške biskupije, Ivica Žuljević. Potom je predstavio plodnu znanstvenu karijeru prof. Labaša rekavši između ostaloga kako je jedan od vodećih hrvatskih komunikologa, a svojim radom u različitim medijskim sastavnicama promiče novinarsku etiku utemeljenu na istinitosti i etičnosti te će zasigurno i svojim nastupom obogatiti zanimanje brojnih slušatelja okupljenih na tribini osobito nakon proteklih događaja u Parizu nakon napada na redakciju satiričkog časopisa „Charlie Hebdoe“. Poželio je da i večerašnja korizmena tribina bude na izgradnju i poticaj za zauzimanje ispravnih stavova prema medijskim strujanjima te je prenio pozdrave biskupa Antuna Škvorčevića koji nije mogao biti prisutan na tribini.

U svome izlaganju prof. Labaš osvrnuo se na pitanje slobode rekavši kako je ona preduvjet komunikacije i etike te ustvrdio kako su mediji odlučujući čimbenik informacije ali i formacije suvremenog čovjeka koji kao subjekt komunikacije ima urođeni osjećaj za moralnost. Naglasio je da se danas novinarstvo svelo na puko funkcioniranje kojem nije potrebno etičko usmjerenje u kojem se gubi razlikovanje dobroga i lošega, sumnja i postojanje istine koja rađa relativizmom i skepticizmom te takvo ponašanje utječe na obavljanje profesije i profesionalnu etiku. Ustvrdio je kako je jedino kroz čovjeka moguće primijeniti vrijednosti koje mogu obogatiti svakodnevni život te je zaključio kako je etičko ponašanje vezano uz samopoštovanje. Progovorio je i o različitim novinarskim uradcima u našoj domovini iznoseći konkretne podatke o najčitanijim novinama, člancima, osvrnuo se na načine privlačenja kupaca za pojedine dnevne listove kao i za određene internetske portale te na njihov utjecaj u stvaranju javnog mnijenja.

 

U raspravi koja je uslijedila nakon izlaganja bilo je mnoštvo zanimljivih pitanja koje su slušatelji postavili prof. Labašu posebice o utjecaju medija na sazrijevanje i odgoj mladih.

Related Post

SVEĆENIČKA GODINA

Autor - 13/06/2010 0
 Središnje slavlje u Požeškoj biskupiji održano u župi Kraljice Svete krunice  NOVA GRADIŠKA, 11. lipnja 2010. – Na svetkovinu Presvetog Srca…