TRIBINA FORUMA ŽENA SDP-a: “Birokratizam je hrvatski karcinom”

1858 0

NOVA GRADIŠKA, 29. studeni 2019. – Forum žena novogradiškog SDP-a organizirao je zanimljivu i aktualnu raspravu na temu pod nazivom “Birokratizam je hrvatski karcinom” o kojoj je govorio prof. Mirko Golovrški.
Okupljene je pozdravila Marija Bradašić Mikolčević, nova predsjednica Foruma žena novogradiškog SDP-a. Izrazila je zadovoljstvo što, nakon kraće pauze, Forum žena ponovo organizira tribinu, četvrtu po redu. Pozdravila okupljene članice Foruma i ostale nazočne
i zahvalila se Mirku Govorškom što je pripremio veoma zanimljivo i aktualno predavanje i prepustila mu da odgovori na pitanja zašto tumor i zašto baš zloćudni, te kakve veze ima s birokratizmom.
Golovrški je govorio je o birokratizmu i popratnim pojavama kao što su klijentelizam i birokracija i njeno bujanje koji, kako naglašava, uništavaju hrvatsko zdravo tkivo.
-Ponašaju se kao karcinom i ljudskom organizmu koji nagriza zdravo tkivo da bi ono na kraju odumrlo. Ako nešto ne napravimo, ne smanjimo broj zaposlenih koji su na državnom proračunu nema nam budućnosti. To je najveći problem. Građani moraju biti svjesni i ne prihvaćati laži i obećanja – kaže Mirko Golovrški.
Smatra da se to jedino može postići digitalizacijom, osuvremenjivanjem uprava na način da se umjesto čovjeka zaposli kompjutor, kao su to, naprimjer, učinile banke, i postavlja pitanje tko danas čeka na šalterima banaka, jer se većina služi bankomatima i plaća račune putem interneta. Smatra da će digitalizacijom potreba za zaposlenjem na takvim mjestima biti manja, svjestan da to znači i otpuštanja.
-Problem je u tome što su to uvijek neki „naši ljudi“ . Svaka stranka ima neke „naše ljude“ koji su uhljebljeni na određen način, najčešće na dosta odgovornim mjestima sa dobrim plaćama. To je tzv. klijantelizam, ruka ruku mije, ja tebi ti meni. To je teško riješit. Samo gradonačelnik Bjelovaru Dario Hrebak to pokušava i uspijeva rješavati jer ima okupljenu ekipu mladih i ambicioznih ljudi. Digitalizirao je gradsku upravu i svaka kuna i lipa se može vidjeti gdje je potrošena. Osam ljudi je iz gradske uprave je otišlo u mirovini, a niko nije zaposlen i odmah je 1,5 milijuna kuna ostao u gradskom proračunu. Očekuje se da će gradonačelnik imati svaki dan navalu gradonačelnika i općinskih načelnika iz cijele Hrvatske da vide kako je to napravio. Nažalost, nema navale – kaže Mirko Golovrški.

Marija Bradašić Mikolčević, nova predsjednica Foruma žena SDP-a, najavila je nova događanja u organizaciji Foruma žena i uključivanju većeg broja žena bez obzira na njihovu dob.

Related Post