TROŠARINE NA VINO

537 0

Omogućeno je oslobođenje od plaćanja trošarine za vino uz uvjet da se ono ne prodaje

 

NOVA GRADIŠKA, 31. siječanj 2014. – Iako su imali obvezu, ima vinara koji su zaboravili prijaviti Carini koliko su grožđa ubrali i koliko vina proizveli u prošloj godini. Odnosi se to samo na one vinare koji vino prodaju. Ostali vinari koji vino proizvode i piju ga sami ili sa svojim prijateljima, dakle ne prodaju ga, tu obvezu nemaju.

 

Omogućeno je, dakle, oslobođenje od plaćanja trošarine za vino, ostala pića dobivena vrenjem i pivo koje je proizvela fizička osoba za vlastite potrebe i od vlastitih sirovina, uz uvjet da se ti proizvodi ne prodaju.

Uveden je i institut malih proizvođača vina, koji se registriraju ako proizvode u komercijalne svrhe do 1.000 hektolitara vina godišnje. Mali proizvođači vina imati će posebne pogodnosti vezane za kretanje svojih proizvoda, međutim isto će se rješavati u propisima koji su u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

 

Na ovaj se način želi držati promet vinom pod kontrolom, a svaki vinar ukoliko želi prodavati svoje vino mora biti upisan u Vinogradarski katastar, a Carina izdaje vinsku markicu. Obiteljska poljoprivredna gospodarstava, vinarije i obrti za sva vina koja idu u prodaju moraju imati markice.

Related Post