TURISTIČKA PONUDA – GASTRONAUTI U OBITELJSKOJ PIVOVARI BOŠNJAK U SIČICAMA

1006 0

SIČICE, 16. rujna 2010. – Proizvodnja domaćeg piva i kušaonica piva obitelji Bošnjak iz Sičica bila je jedna od destinacija koju su, u dvodnevnom posjetu novogradiškom kraju, posjetili članovi Kluba Gastronaut i turistički novinari iz cijele Hrvatske. Na prezentaciju turističkih potencijala doveli su ih Turistička zajednica Nova Gradiška, Abisal s Klubom

gastronaut i Udruga hrvatskih restoratera. Iako je tema ovog turističkog druženja „Paprika, kukuruz i proizvodi od malina“ u prezentaciju gastronomskih potencijala uključena je proizvodnja kulina i sireva od kozjeg mlijeka, te vina poznatih vinara i domaćeg piva obitelji Bošnjak. Mario i Marijana Bošnjak upoznali su ih s proizvodnjom domaćeg piva i naporima koje su posljednjih godina ulagali u izgradnju objekta za proizvodnju piva i kušaonicu.

 

Proizvodnja počela eksplozijom

 

Domaće pivo na obiteljskom gospodarstvu u Sičicama proizvode već deset godina. U početku je to bila primitivna proizvodnja iz hobija s puno improvizacija. – Ideja za proizvodnju piva javila se u studentskim danima. Sretao sam se sa vinarima koji su se hvalili svojim vinima. Budući da nisam imao vino, a htio sam se s nečim pohvaliti odlučio sam da to bude pivo. Stanovao sam u Požegi i sreo se s gospođom Maricom Ploužek, tehnologom u Zvečevu, koja nije ništa znala o proizvodnji piva, ali je imala recepte koje mi je dala. U početku je proizvodnja bila dosta primitivna i s puno improvizacije. Prvo pivo kuhali smo u kotlu za pečenje rakije po receptu koji sam dobio. Zanimljivo je da ja na kraju recepta pisalo da prijeti opasnost od eksplozije što se nama i dogodilo. Skuhali smo 100 litara piva i stavili u bačvu. Pivo je nastavilo fermentirati i nabilo pritisak od pet, šest bara što mi tada nismo znali. Da bismo bačvu mogli otvoriti morali smo pivo zalediti ili dobro ohladiti za što nismo imali mogućnosti. Kada smo išli otvoriti čep on je odletio preko krova kuće, a pivo se razlilo po dvorištu – sjeća se Mario Bošnjak.

 

Atraktivna kušaonica piva

 

Danas ima modernu opremu za kuhanje i cijeđenje slada, tankove za fermentaciju i odležavanje piva, kao i hladnjaču za čuvanje mladog piva. Kako ističe namjera je promovirati proizvodnju piva na obiteljskom gospodarstvu, domaće pivo turistički valorizirati, odnosno od proizvodnje piva stvoriti prepoznatljiv turistički proizvod. Obitelj Bošnjak već je uredila atraktivan prostor za kušanje piva i spremna je ugostiti manje ili veće skupine turista. Od piva koje su proizveli iz hobija i sa prijateljima ga popili, razvili su posao koji bi jednoga dana mogao biti i isplativ. Sa opremom za točenje nude pivo u bačvama od 20 do 50 litara za razne prigode, kao što su svatovi, kirvaji, razni skupovi i slično. Ponuditi će prigodna piva (Božićno, Svatovsko, Kirvajsko i slična piva) s logom firme i u atraktivnoj ambalaži koja, osim što će se moći popiti, mogu poslužiti kao atraktivan suvenir.

Related Post

POBJEDNIČKI TURISTIČKI SPOT

Autor - 02/09/2013 0
NOVA GRADIŠKA 31. kolovoza 2013. – Nakon ovogodišnjeg Zagreb tour film festivala u „Mimari“ na kojem su početkom srpnja osvojili…