NOVA GRADIŠKA, 20.ožujka 2010. – U želji da promoviraju sarmu i provu i uvrste ih u nezaobilaznu gastronomsku ponudu našeg kraja restoran Slavonski biser i gradska Turistička zajednica organizirali su prvu Sarmijadu i provijadu. Za razliku od sarme, koja se može svrstati uz bok kulinu, šunki, švarglu, slanini i čvarcima, te čobancu i
specijalitetima od ribe koji su bili, a i sada su, sastavni dio života ljudi uz Savu, prova je gotovo zaboravljeno jelo, koje se rijetko pripravlja i kojega se sjećamo kao dio egzotične prošlosti vezane uz siromašan seljački stol. Zvuk tambure i miris sarme Dvorište poznatog novogradiškog restorana mirisalo je na sarmu. Dok se sarma krčkala u kotlićima, uz tamburaški sastav Osma regimenta kušala se prova i zalijevala kiselim mlijekom i pivom obiteljske pivovare Bošnjak iz Sičica. Dok se čekalo da se sarme skuhaju, kušaju, ocijene i odaberu najbolje, zapjevale su i članice KUD-a „Trenk“. Iako se prijavilo samo po sedam natjecatelja u obje konkurencije kušačima i ocjenjivačima, na čelu s zamjenicom gradonačelnika Ljepšom Rakas-Vujčić nije bilo lako proglasiti najbolje.
Najbolja sarma iz Drežnika, prova iz Nove Gradiške Najbolju sarma skuhali su članovi KUD Drežnik. Drugo mjesto dijele KUD Trenk i OPG Posavska poučna cesta. Treće mjesto pripalo je sarmi koju su skuhali članovi Društva za šport i rekreaciju iz Male. Najbolju prova ispekla je Katarina Božić iz Nove Gradiške. Drugo mjesto pripalo je provi KUD-a „Trenk“, a treće dijele prove Športske ribolovne udruge Davor i Karnevalske udruga „Maks“. Zadovoljni su vlasnik Slavonskog Bisera Ivica Grgić i tajnica TZ Nova Gradiška Ljiljana Siročić jer se pokazalo da ova gastronomska manifestacija može postati tradicionalna i pribrojati se već poznato Cerničkom krmokolju, petrovoselskoj Švarglijadi, davoračkim Ribarskim večerima, fišijadi u Maloj i Ribarsko-lovačkim večerima u Novoj Gradiški.
Druga sarmijada i provijada održati će se u siječnju naredne godine u vrijeme održavanja Poljoprivredno-poduzetničkih ideja.
Trganci, ćuptete i posna sarma na Novoj TV Ekipa In Magazina Nove TV predvođena poznatim gastronomom Reneom Bakalovićem snimila je 20. ožujka u Novoj Gradiški priloge za tri televizijske emisije o gastronomskoj ponudi Nove Gradiške. Na gradskoj tržnici snimani su prilozi o spravljanju trganaca, ispred Hotela Kralj Tomislav poznatih cerničkih ćupteta, a u restoranu Slavonski biser posne sarme. – Ne smijete biti neskromni. Turistički i gastronomski potencijali Nove Gradiške imaju šansu na turističkom tržištu. Privlačimo turiste iz svijeta kojima je prvi motiv fino piće, fina hrana u lijepom ambijentu. U Novoj Gradiški se ima što pokazati. Potencijali Like, koji su fantastični, još uvijek su u prvoj, a Nova Gradiška u završnoj fazi – kazao je Rene Bakalović.