U ČAST BLJESKU I BRANITELJIMA: Vijenci i svijeće za poginule osloboditelje zapadne Slavonije

852 0

Autor: Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 30. travnja 2020. – Izaslanstvo Grada Nova Gradiška predvođeno predsjednicom Gradskoj vijeća dr. Ljepšom Rakas Vujčić, zamjenicima gradonačelnika Ivanom Trupina i Borislavom Vidošićem, položilo je danas vijenac i zapalilo svijeće kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i biste prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana na Trgu dr. Franje Tuđmana u Novoj Gradiški i kod spomen-obilježja „Kristalne kocke vedrine“ u Okučanima.
Odali su time, u povodu 25. obljetnice VRO „Bljesak“, počast hrvatskim braniteljima, poginulim i umrlim od posljedica ranjavanja u blistavoj operaciji oslobađanja okupiranog dijela zapadne Slavonije.
Grad Nova Gradiška, kao rijetko koji grad u Hrvatskoj, obilježava Vojno redarstvenu operaciju „Bljesak“. S razlogom. Nova Gradiška je bila na crti bojišnice, u njoj se pripremala obrana i išlo u oslobodilačke operacije okupiranih područja Domovine.
Novogradiščani su svakodnevno bili meta dalekometnog neprijateljskog topništva, a Nova Gradiška je bila i zapovjedno mjesto u VRO „Bljesak“. Novogradiška 121. brigada HV-e branila je Novu Gradišku i išla u oslobodilačke operacije, a 121. pukovnija sudjelovala je u Bljesku i oslobađanju okupiranog dijela zapadne Slavonije.
Nažalost, ove je godine, zbog pandemije koronavirusa izostao Festival čobanca, tradicionalno natjecanje ekipa braniteljskih i udruga civilnog društva. Izostao je i tradicionalni koncert „ U čast Bljesku“.

Related Post