U ČAST MAJKAMA: Majčin dan obilježen u župi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije

2212 0

NOVA GRADIŠKA – Druge nedjelje u mjesecu svibnju obilježavamo Majčin dan. Tako je bilo i ove godine u organizaciji novogradiške župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije.

Pjesmom, plesom, recitacijama i dramskim stvaralaštvom djeca, ali i odrasli majkama su izrekli djelić zahvalnosti za sve što svakodnevno čine. Majke imaju neprocjenjivu ulogu u životu svakog čovjeka. One su najveći dar, najveće blago i izvor života. One su čuvarice obitelji i vjere. Bezuvjetno nas vole, pa i onda kada upućuju kritiku. U svakom su trenutku uz nas i nema većeg prijatelja od majke. Najmanje što možemo učiniti je s poštovanjem i ljubavlju se odnositi prema njima i djelima pokazati koliko su nam u životu vrijedne i važne.

Upravo u ozračju poštovanja i ljubavi u crkvenom dvorištu 13. su se svibnja okupila djeca, majke, očevi, bake i uživali u zajedništvu i prekrasnom i raznovrsnom programu majkama u čast. I ovoga puta djeca su uživala u svima najdražoj poslastici- palačinkama, koje su za njih pekle vrijedne volonterke.

S obzirom da je svibanj i Marijin mjesec, na poseban način iskazujemo ljubav prema Isusovoj i našoj majci pa je program i počeo nastupom velikog župnog zbora pod ravnanjem Julijane Žirovčić i njihovom izvedbom pjesama “Zdravo Marijo” i “Marijo, vodi me!” Učenici 2.razreda OŠ Ljudevita Gaja pripremili su potom recitaciju “Mama, hvala ti!” (izvođači:Marta Ćelepirović, Maja Šorak, Ivan Strinavić, Noa David Mitrović i Tara Ćetaj; mentorica Dunja Vidošić-Rapić). Uslijedila je instrumentalna izvedba Borne Franića, Lare Dugojević i Rebeke Akmačić, učenika OŠ “Mato Lovrak”. Učenici 3. a razreda OŠ Ljudevita Gaja pjesmom i recitacijama izrekli su hvala mamama i tatama pod vodstvom učiteljice Terezije Višić. Svečanost Majčinog dana glazbom su oplemenili i Karlo i Lovro Tkalčec, učenici OŠ “Mato Lovrak, kao i Amalija i Helena Tkalčec, učenice Glazbene gimnazije Požega. Tijekom njihove izvedbe skladbe Petra Graše “Ako te pitaju” učenici sedmih razreda podijelili su majkama prigodne simbolične poklone koje su izradili na župnom vjeronauku s vjeroučiteljicom Martinom Videc.

Požrtvovnost majki i bezuvjetna ljubav bile su inspiracija i učenicima OŠ Ljudevita Gaja koji su zahvalnost izrazili vlastitim radovima (učenici 6.a razreda:Petra Barić, Klaudia Mihoković, Leon Rostohar i Jure Šimunić; mentorica Đurđica Pavković). Uslijedio je nastup učenica Glazbenog odjela OŠ”Mato Lovrak”: Martine Suvala, Eme i Nike Straga-Šašić na gitari i flautama, a potom i igrokaz “Jabuka i crv” u izvedbi učenika 6. razreda OŠ”Mato Lovrak” (Tea Lagundžija, Karlo Dellvechio, Ella Stojić, Ester Faccio Andrijić i Dora Gajić), a Leon, učenik 7. razreda, ispričao je priču o značenju i smislu čovječjih ruku.

U bogatom programu nastupile su i članice Plesne skupine Marine Mihelčić, koji u NG djeluje 11 godina pod vodstvom trenerice Nataše Ledić.

Zahvalila su djeca recitacijama i bakama i djedovima na njihovoj predanosti, suosjećanju, strpljenju i ljubavi -učenici 6.a i b. razreda OŠ “Mato Lovrak”:Gabriel Lukačević,Mihael Božić,Iva Marjanović,Lana Pavlović,Valentino Miletić, Ema Krizmanić i Barbara Krajačić, a pod vodstvom vjeroučiteljice Andrijane Petrović. I ponovno glazbeni intermezzo uz nastup Domagoja Džanije.

Svoju ljubav prema majci izrazili su pismenim radovima i učenici 6.razreda OŠ Ljudevita Gaja: Borna Tomljenović, Filipa Sigurnjak, Dominik Škarica, Gabrijela Miler, Ema Došlić, Dorijan Aleksić, Tihana Panić, Petra Olić i Nika Žulj, a pod vodstvom vjeroučiteljice Đurđice Pavković. Učenice OŠ”Mato Lovrak” Dora Gajić i Ella Stojić izvele su skladbe na gitari, a potom je o nesebičnoj ljubavi i darivanju progovoreno igrokazom “Stablo ima srce” kojega su pripremili učenici OŠ “Mato Lovrak” Leon Vidić, Borna i Marko Bošnjak pod vodstvom vjeroučiteljice Andrijane Petrović. Recitacije o majkama pripremili su i učenici četvrtih razreda pod vodstvom vjeroučiteljice Martine Tomašić, a izveli su ih Lovro Pavičić, Lukas Mihanović, Anja Andrašević, Ana Adžić, Lucija Prpić, Nina Radovčić, Fran Wirth, Lana i Nela Češić.

Najmlađa vokalna skupina u našem gradu “Aurora” (voditeljica Veronika Terzić) predstavila se i obogatila program dvjema skladbama, makedonskom “Što mi e milo” i afričkom duhovnom “Siahamba”. Vlastite radove o svojim majkama interpretirale su Marija Masnica i Natali Šoch, učenice 7. razreda OŠ “Mato Lovrak”, a recitaciju “Ruke moje majke” kazivala je Tara Gavrić, učenica 6.a razreda (mentorica-učiteljica Irena Rakonić).

Program je zaključio zbor mladih naše župe “Nebeski znak” pod vodstvom Patricije Brdar skladbama “Jedina”, “Prečisto srce Marijino” i “Jerihonske zidine”.

I ovoga puta kroz program, kojega su s radošću pratili i župnik vlč. Branko Gelemanović, župni vikar vlč. Roko Ivanović te đakon Dejan Ilić, uspješno su vodili mladi, a ove godine bili su to Jakov i Gabrijela na kraju zahvaljujući još jedanput majkama na tome što su nježne, dobre, blage, strpljive, nesebične, pune ljubavi i topline. -Hvala vam što nas savjetujete i vodite, što ste s nama u sretnim trenucima i još važnije, onda kada su nam oči pune suza, hvala što sklapate ruke i molite za nas-rekli su voditelji u svojoj završnoj čestitci majkama za Majčin dan.

 

 

Related Post