U cijeloj Hrvatskoj angažirani vatrogasci

490 0

Uz sve redovne aktivnosti, od gašenja požara do tehničkih intervencija, vatrogasci na području cijele Hrvatske aktivirani su na suzbijanju koronavirusa. Iako ovaj novi angažman traži značajne ljudske i materijalne resurse, nije doveo do pada operativne sposobnosti vatrogasaca.

O obimu vatrogasnog posla, koji bi se u redovnoj situaciji u ovom razdoblju većinom sveo na intervencije na požarima otvorenog prostora, govori podatak da je na području Sisačko-moslavačke županije samo u dva dana bilo ukupno 96 izvanrednih događaja na kojima je sudjelovalo 167 vatrogasaca sa 97 vozila.

U razdoblju od 24. do 30. ožujka angažirano je ukupno 67 vatrogasaca iz 11 vatrogasnih postrojbi u nadležnosti VZŽ Ličko – senjske koji provode zadaće u potpori policijskim službenicima na šest policijskih punktova u Županiji i u provedbi ophodnji na području Općine Plitvička Jezera. Na području Grada Novalje vatrogasci 2 puta tjedno dezinficiraju javne gradske prostore i površine, kao i trgovačke objekte, te dostavljaju i distribuiraju sredstva za dezinfekciju. U istom su vremenskom razdoblju i pripadnici Međimurske županije, uz ostale redovne aktivnosti, obavljali ophodnju po naseljima, a ukupno je bilo angažirano 1.759 vatrogasaca. Vatrogasci Zagrebačke županije u istom su razdoblju zabilježili 591 događaj u kojem je bilo angažirano 1884 vatrogasaca sa 1262 vozila, a osim ophodnje, vatrogasci su prevozili i osobe u samoizolaciju te karantenu. I na području Varaždinske županije svakodnevno oko 400 vatrogasaca sudjeluje u ophodnjama.

Članice Splitsko – dalmatinske angažirale su ukupno 201 vatrogasca na obilasku gradova i općina, dežurstvo na punktovima zajedno sa pripadnicima MUP-a, dezinfekcija ulica i  prostora  ispred ljekarni, benzinskih postaja i trgovina, te na obilasku starijih osoba i dostava namjernica i lijekova.

  • Uz sve navedeno, jučer su vatrogasci OP Kaštela uz pomoć OP Solin i Split odlično reagirali na požare koji su istovremeno nastali na 4 mjesta uz prugu u Kaštelima. Brzim angažmanom potrebnih snaga, požari su stavljeni pod kontrolu – rekao nam je županijski zapovjednik Dražen Glavina.

U 26 općina i 3 grada na području Koprivničko-križevačke županije, angažirano je između 90 i 100 pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava koji organizirao u suradnji sa ophodnjama Policijske uprave Koprivničko-križevačke obilaze i prate kršenje mjere o zadržavanju na javnim mjestima. Vatrogasci iz javnih vatrogasnih postrojbi gradova Koprivnice, Đurđevac i Križevci nastavljaju s obavljanjem redovnih aktivnosti, a prema naputcima o načinu postupanju vatrogasaca za vrijeme trajanja koronavirusa. I na području Osječko-baranjske, Primorsko-goranske i Požeško-slavonske u prosjeku oko 80 vatrogasaca sudjeluje u aktivnostima spriječavanja širenja zaraze koronavirusa.

Vatrogasci Grada Zagreba su i dalje mahom angažirani na sanaciji posljedica potresa. Od ukupno zabilježenih 3093 intervencije od početka godine, od 22. ožujka do danas odrađeno 2327 hitnih intervencija. Većinom se radi o tehničkim intervencija, a odrađen je i 41 požar.  Na terenu je danas 6 visinskih vozila JVP Zagreb, visinska vozila iz Splita, Dubrovnika, Rijeke, Krapine, Osijeka, Velike Gorice, Slavonskog broda, Slatine, Varaždina kao i privatne tvrtke koji su se stavili na raspolaganje. Djeluju i ekipe dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca s navalnim i tehničkim vozilima. Trenutno je zaprimljeno preko 600 dojava o sanaciji objekata oštećenih u potresu.

Spomenimo i kako su trojica hrvatskih vatrogasaca pozitivna na koronavirus, ali sva trojica su dobro te se oporavljaju.

Related Post

PRONAĐEN MRTAV MUŠKARAC

Autor - 04/05/2017 0
SLAVONSKI BROD – Jučer 3. svibnja, oko 17.05 minuta, policija je zaprimila dojavu da je u obiteljskoj kući u Sl.…