U GRADSKOJ KNJIŽNICI URUČENA DONACIJA POSLOVNIH KNJIGA

705 0

NOVA GRADIŠKA, 12. veljače 2015. – U Studijskoj čitaonici Odjela za odrasle Gradske knjižnice Nova Gradiška danas je bilo svečano i radno. O projektu „Work with“ (Radite s nama), koji Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država

u Zagrebu provodi u suradnji s Ekonomskim fakultetom u Zagrebu i Hrvatskim knjižničarskim društvom te promovira poslovne informativne centre unutar narodnih knjižnica govorila je Zrinka Udiljak Bugarinovski, voditeljica Knjižnice Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

 

-Došli smo potaknuti ljude u lokalnoj zajednici da prepoznaju potencijale knjižnice koja djeluje u njihovoj sredini, a to da je da knjižnica u prvom redu izvor informacija i kao „glavna soba grada“ služi za okupljanje i kreiranje različitih programa. Doznali smo da je vaša Knjižnica veoma aktivna i zavaljujemo vam što ste nas prihvatili. Očekujemo da se i tu kreira jedna takva usluga, kakva se pruža u knjižnicama u Americi i Europi – kazala je Marija Cvetnić Kopljar iz američkog Veleposlanstva.

Obrazlažući projekt kojim se u Hrvatskoj želi potaknuti osnivanje ekonomskih knjižnica, dati potporu poduzetništvu i edukaciju o poduzetništvu, Zrinka Udiljak Bugarinovski naglasila je da projekt nije namijenjen samo odraslim osobama, već djeci i učenicima osnovnih i srednjih škola. Govoreći o ulozi narodnih knjižnica u pružanju informacija iz gospodarske djelatnosti istaknula je kako   ovakvi modeli postoje u SAD-u i Velikoj Britaniji te postižu veoma dobre rezultate. Veoma važnom smatra ulogu poslovnog knjižničara koji, kako je kazala, rad svog odjela treba aktivno prilagođavati potrebama poduzetnika, tržišta rada, novim trendovima u poslovanju i inovacijama jer samo tako takvi odjeli u narodnim knjižnicama pomažu u razvijanju novih poduzetničkih ideja te doškolovanju u lokalnoj zajednici.

Projekt je predstavljen zamjenici gradonačelnika mr. Ljiljani Lukačević, djelatnicima Knjižnice Nova Gradiška, ravnateljima i knjižničarima iz osnovnih i srednjih škola.

Marija Cvetnić Kopljar uručila je donaciju zbirke poslovnih knjiga Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država s liste Books that shaped work in America“, kojim nastoji promovirati američku kulturu rada i potaknuti narodne knjižnice da se aktivnije angažiraju u podupiranju lokalne ekonomije kroz kreiranje zbirki i programa.

Na dolasku u Knjižnicu na prezentaciju ovog projekta gošćama je zahvalila Biljana Dakić, v. d. ravnateljice Knjižnice.

U ime grada Nova Gradiška gošćama je na dolasku u Novu Gradišku, kako je naglasila, „u našu malu Knjižnicu“ i na vrijednoj donaciji knjiga zahvalila zamjenica gradonačelnika mr. Ljiljana Lukačević, i dodala „da se nalaze u neobičnoj knjižnici poznatoj po brojnim aktivnostima tijekom cijele godine, koje organizira mali ali kvalitetan knjižničarski tim, zaljubljenika u knjigu i ljude koji šire granice jedne uobičajene knjižnice“.

– Očekujem da će naša Knjižnica doprinijeti da afirmiramo poslovnu ekonomiju u našoj maloj lokalnoj zajednici – kazala jer mr. Ljiljana Lukačević.

 

Related Post