U gradskom muzeju otvorena izložba Glazbena mjera trokuta skladatelja Antuna Tonija Blažinovića

568 0

NOVA GRADIŠKA, 20. lipnja 2020 – Izložbom skladatelja, izvođača i inovatora Antuna Tonija Blažinovića – Glazbena mjera trokuta -Nota trajanja korijena broja- “Brojim po geometriji, za mene priroda nije iracionalna”, Gradski muzej Nova Gradiška nastavio je 18. lipnja niz ovogodišnjih izložbi.
Nakon Maribora, Čakovca i Zagreba, gradova koji su životno i glazbenički bitni na Blažinovićevom putu, autor rođeni Novogradičanin, predstavlja se u rodnom gradu. Okupljene na otvaranju i pozdravila je ravnateljica Marija Mihaljević. Pozdravila je i autora, zahvalila mu na dolasku u rodni grad, predstavila njegov autorski rad i otvorila izložbu, a autor je održao predavanje.
Na izložbi će biti izloženi plakati s tekstovima filozofa kao i autorovi tekstovi te će se moći vidjeti “instrument krug”, dio scenografije iz predstava za koje je glazbu skladao u glazbenoj mjeri trokuta, dodekaedar, te pogledati i video materijali o postupcima Nota trajanja korijena broja i Glazbena mjera trokuta – trianglemetre.
Ovaj rođeni Novogradiščanin i dobitnik dviju nagrada Porin će domaćoj publici predstaviti “glazbenu mjeru trokuta” kojom kontrira općeprihvaćenoj institucionalnoj aritmetizaciji u glazbi, te pojasniti vlastitu težnju prema geometrizaciji iste.

Antun Toni Blažinović zastupa novi pristup artikulaciji parametra trajanja zasnovan na geometrijskom liku trokuta. Za razliku od standardne zapadne glazbene notacije, u kojoj zapis trajanja slijedi logiku racionalnih brojeva odnosno razlomaka, Blažinović je osmislio notacijski znak za trajanje čija je vrijednost iracionalan broj – naziva je notom korijena broja te podjelu glazbene mjere zasnovanu na odnosima stranica trokuta – glazbena mjera trokuta- trianglemetre. Ta mjera uključuje iracionalne vrijednosti trajanja.
Dok je u glazbenoj mjeri trokuta autor pomoću računala pokušao postići strogu određenost trajanja – kako bi odstupanje bilo što manje, u slučaju zvuka u trajanju drugog korijena iz 2 to se, prema riječima autora, dogodilo „fizički“ – sudarom odsviranome pomoću “instrument- kruga”. Trajanje tog zvuka je odredila geometrija kao po zakonu prirode.
Za umjetnike izvođače i izvedbu uživo predlaže praćenje glazbene mjere putem video snimke-animacije na monitoru. On navodi da njegov koncept predstavlja prvi korak ka geometrizaciji parametra trajanja (glazbenih mjera i notnih vrijednosti), nasuprot institucionalno prihvaćenoj aritmetizaciji. Odgovore i potvrdu takvog načina razmišljanja pokušava pronaći i u filozofiji od antike do današnjih dana.

Related Post