U Gradskom muzeju otvorena izložba SB=NG

1092 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA – Rezultat tradicionalno dobre suradnja novogradiških i brodskih likovnih umjetnika još je jedna, zajednička izložba otvorena u subotu u Gradskom muzeju.

Predstavljaju se Igor Čabraja, Zlatko Kozina, Ivica Kurtz, Matej Knežević, Ante Rašić, Ivan Šeremet, Gordan Bijelić, Alojzije Cindrić, Jelena Kovre, Mladen Lovrić, Antun Maračić, Miroslav Pišonić i Damir Sokić.

-Četvrti put održava se bijenalno izlaganje skupine sastavljene od umjetnika s područja Slavonskog Broda i Nove Gradiške, poznatije pod nazivom SB=NG:. Riječ je o umjetnicima različitih profila koji redovito izlažu, nagrađivani su, predaju, te se bave različitim temama u različitim medijima. Pa što im je onda zajedničko? Upravo umjetnost- napisala je predgovoru kataloga Gordana Đuričić.

Riječ je, može se reći, o umjetnicima različitih likovnih svjetonazora čija djela pojedincima i društvu upućuju različite, ali i aktualne poruke. Pozdravljajući okupljene umjetnike i ostale nazočne na otvaranju izložbe ravnateljica Gradskog muzeja Marija Mihaljević izrazila je zadovoljstvo što novogradiška likovna publika ima priliku vidjeti jedan drugačiji likovni izričaj.

Multimedijalnu izložbu Slavonski Brod – Nova Gradiška otvorio je gradonačelnik Vinko Grgić najavljujući ovu izložbu kao prvu u nizu kulturnih događanja ove jeseni.

Autori postava izložbe su Miroslav Pišonić i Gordan Bijelić, dvojac koji je započeo ovu likovnu priču prije sam godina. Njih dvojicu posebno raduje što je ove godine izložba preseljena iz prostora stare NAME u Gradski muzej.

Novogradišku likovnu publiku posebno raduje „povratak“ u Novu Gradišku svestranog Antuna Maračića, Novogradiščanina koji je 1971. godine diplomirao likovnu umjetnost na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu, a 1976. slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti. Autor je mnogih tekstova o umjetnosti, a osmislio je i postavio brojne samostalne i skupne izložbe drugih umjetnika, vodio galerije… , a svoju likovnost uspješno izražava i kroz fotografiju.

Izložba poznata pod nazivom SB=NG: može se u Gradskom muzeju razgledati do 19. listopada.

 

 

 

 

Related Post