U Gradskom muzeju promovirana zbirka pjesama RASPJEVANI OROZ , autorice prof. Vesne Kolić Klikić

986 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 17. svibnja 2019. – Svi koji su sinoć došli u Gradski muzej nisu požalili. Povodom Međunarodnog dana muzeja, koji se obilježava 18. svibnja, promovirana je, hvale i pažnje vrijedna, zbirke pjesama RASPJEVANI OROZ , autorice prof. Vesne Kolić Klikić, muzejske savjetnice u Gradskom muzeju u Novoj Gradiški.
Bila je to uistinu raspjevana promocija zbirke koja sadrži dvije tisuće deseteračkih dvostihova koji se pjevaju u melodiji bećarca, drumarca, svatovca i pokladarca koje je autorica u raznim prigodama desetljećima bilježila na salvetama, dlanu i svemu ostalom na čemu se mogao zabilježiti dio života ljudi koji su se nakon, sigurno ne lagodnog života, znali u prigodama pjevajući razveseliti i našaliti na svoj i tuđi račun.
Da to tako sinoć bude, da se pjeva i svira, pobrinule su se pjevačka skupina HKUD-a „Trenk“ iz Nove Gradiške sa svojim sviračima, pjevačka skupina KUD-a „Vrbje“ iz Vrbja, pjevačka skupina KUD-a „Matija Antun Relković“ iz Davora, pjevačka skupina KUD-a „Drežnik“ iz Drežnika, pjevačka skupina KUD-a „Batrina“ iz Batrine sa sviračima i grupa svirača iz KUD-a „Rešetari“ iz Rešetara, te čajo Marko Derežanin, koji je vodio promociju.

Autorica Vesna Kolić Klikić i Gradski muzej u Novoj Gradiški sačuvali su ovom zbirkom dio kulturne baštine koju je u studenom 2011. g. UNESCO upisao na reprezentativnu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine. Najveći je dio zapisanih stihova pjevan u novogradiškom kraju, a tek ih je neznatan broj zapisan u požeškom i novljanskom kraju.
Kako je sinoć rečeno, oslikavaju život u određenom vremenskom periodu, govore o selima, mjestima, ismijavaju pojedine pojave, hvale se svojim mjestom, izgledom, govore o ljubavi, modi, bogatstvu, sirotinji, pjesmi, kolu, momku, djevojci, švaleru, udovici, bećarima, sviračima, svekrvi, punici, inoči, doktoru, poštaru, komšiji, govore o političkim i nacionalnim odnosima, ratu …
Sadržaj ove promocije bila je i etnografsku izložbu pod nazivom TO JE BILO DOSADINJE ( To je bilo dosadašnje). Izložbom su prezentirani pojedini svatovski likovi s kraja 19. i početka 20. stoljeća, a načinjena je i rekonstrukcija sobe (kućara, kiljera) priređene za mladence.
O autorici i njenom dugogodišnjem radu, zbirci i izložbi govorili u ravnateljica Gradskog muzeja dr.sc. Marija Mihaljević i viši kustos Miroslav Pišonić. Izložbu je otvorio gradonačelnik Vinko Grgić.
Bio je ovo i lijep „oproštaj“ s prof. Vesnom Kolić Klikić, muzejskim savjetnicom u Gradskom muzeju Nova Gradiška, koja najavila odlazak u mirovinu ostavljajući iza sebe zavidne radove iz etnologije s kojima je dala velik doprinos u očuvanju naslijeđa i kulturnog blago svoga naroda i kraja.

Related Post

„LJETO U KNJIŽNICI“ 2016.

Autor - 06/07/2016 0
NOVA GRADIŠKA – Stručni tim Gradske knjižnice Nova Gradiška i ovoga je ljeta (srpanj/kolovoz) pod pokroviteljstvom Grada Nova Gradiška i…

GORSKA SLUŽBA SPAŠAVANJA

Autor - 12/10/2013 0
Na brodskom i novogradiškom području postoji već obučena ekipa, koja je proteklih godina funkcionirala u okviru požeške jedinice