U KOBAŠU POD BAJEROM NA SAVI

1223 0

SLAVONSKI KOBAŠ – U nedjelju, 30. kolovoza u Slavonskom Kobašu je održana etno-konjička manifestacija Razigrani lipicanci. Program je održan na poligonu obnovljenom i uređenom baš za tu namjenu

jer Kobašani su i prije pedesetak godina upravo na tom mjestu organizirali konjička natjecanja kako bi pokazali svoje lipicance i njihove mogućnosti u sportu. Tu tradiciju nastavljaju i danas kada lipicanaca više ne koriste za obavljanje poljoprivrednih poslova već isključivo za paradu i sportska natjecanja.

 

Folklorni program u organizaciji KUD-a Matija Gubec i izvedbi njihovih gostiju iz Marijanaca pokazao je bogatstvo pjesama i plesa Slavonije .

 

Manifestaciju su otvorili i pozdravili prisutne načelnik Općine Oriovac Antun Pavetić i zamjenik župana Brodsko-posavske županije Davor Vlaović koji je čestitao na organizaciji i naglasio važnost takvih priredbi u očuvanju tradicije i života u ruralnom, seoskom prostoru. „Pravo bogatstvo je raspjevana mladost koju danas gledamo u narodnim nošnjama, svatovskim zapregama i natjecanju u vožnji dvoprega, oni su naša budućnost koja će sačuvati identitet Šokca na ovim prostorima “ zaključio je Vlaović.

 

Lipicanci upreženi u svatovsku zapregu oslikavaju Slavoniju i zato je izbor najuređenije svatovske zaprege i najuparenijeg para konja sastavni dio manifestacije. Titulu najljepše svatovske zaprege po izboru publike dobila zaprega Ivana Maroševića, a najuparenija je bila zaprega Mate Jagodanovića.

U sportsko-natjecateljskom dijelu najbolji su bili :

Vožnja dvoprega utrka preciznosti:

 

1. Željko Matijević

2. Tomislav Ivić

3. Marko Sekulić

 

Vožnja dvoprega – utrka brzine:

 

1.Željko Matijević

2. Marko Sekulić

3. Mihael Vargašević

 

Zanimljiv dio programa je bilo teklićko jahanje ,a najbolji su bili : Mihael Tandarić, druga je bila Matea Milojčić, a treći Bruno Bušić.

 

Manifestacija na kojoj je sudjelovalo 11 zaprega i 14 jahača uz brojnu publiku usprkos visokim temperaturama govori o važnosti održavanja takvih priredbi i želji šokaca za javnim pokazivanje privrženosti tradiciji i lipicancu koji je najveća šokačka ljubav.

 

Autor Klara Šćuka

Related Post