U POŽEGI ZAREĐENA ČETIRI ĐAKONA

553 0

30. listopad 2012. – Mlada Požeška biskupija na početku Godine

vjere bogatija je za četiri nova đakona. Požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorečević, tijekom svečanog euharistijskog slavlja u katedrali sv. Terezije Avilske u Požegi, zaredio je 27. listopada za đakone Borisa Divkovića iz župe Nova Bukovica, Maria Mazanika iz župe Vetovo, Maria Mesića iz župe Gaj i Maria Večerića iz župe Međurić. Uz biskupa na slavlju su sudjelovali članovi Stolnog kaptola na čelu s prepoštom Josipom Devčićem, rektori iz Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu i Zagrebu Ivan Čurić i Anđelko Košćak, svećenici iz središnjih biskupijskih ustanova i iz drugih župa, prvenstveno podrijetla đakonskih pripravnika, članovi njihovih obitelji, rodbina i prijatelji, đakovački novozaređeni đakoni, bogoslovi Požeške biskupije i drugi vjernici. Biskup ih je sve pozdravio na početku slavlja, posebno kandidate za sveti red, podsjetivši ih kako primaju taj milosni dar u Godini vjere, u sklopu svećeničkih programa svoje mjesne Crkve koji se odvijaju na početku tog vremena a na svršetku Biskupske sinode o evangelizaciji u Rimu. Kazao im je kako sve te prigode daju posebnost njihovu ređenju i potiču ih da ga prime u raspoloženju dubokog povjerenja u Isusa Krista koji ih je pozvao i u otvorenosti njegovu Duhu koji će ih opečatiti i osposobiti za službu koju im Crkva povjerava.

Polazeći u homiliji od dnevnog evanđeoskog izvještaja o Pilatovu zlodjelu nad hodočasnicima u jeruzalemskom hramu čiju je krv pomiješao s krvlju žrtava i o stradanju osamnaestorice ubijenih pod ruševinom kule u Siloamu, biskup Škvorčević je istaknuo kako Isus u tumačenju tih događaja otkriva njihov dublji smisao, ne zaustavlja se na zlu kako mi to redovito činimo, nego ga pretvara u poziv: „Ako se ne obratite, svi ćete propasti.“ Kazao je da je Isus tako slušatelje usredotočio na bitno. Biskup je upozorio kako je teško kad netko propadne u školi, u gospodarstvu, u politici ili na nekom drugom području, ali da je najteže kad on posvema propadne, izgubi život. Poručio je okupljenima: „Vjerujem, da osjećate kolike prijetnje postoje baš u sadašnjem hrvatskom trenutku i ne znamo kamo nas one mogu odvesti. Postoje o njima razne dijagnoze i prognoze. Jesmo li sposobni čuti Isusovu dijagnozu i prihvatiti njegovu ispruženu ruku te s njime krenuti putem obraćenja da ne propadnemo“? Tumačeći samu stvarnost obraćenja biskup je istaknuo kako se jednostavno može reći da ono znači okrenuti same sebe Isusu Kristu dubinom svoje savjesti, otvoriti mu se potpunim povjerenjem srca, povjeriti mu svoju sudbinu, živjeti od njegove snage, jer da samo s njime ne možemo propasti. Dodao je kako nas sv. Pavao u današnjem čitanju iz Poslanice Efežanima uvjerava da je Isus Krist moćan u nama ostvariti pobjedu života jer je kao vječni Božji Sin sišao iz punine Božjeg bitka u našu zlom i smrću ranjenu ljudsku stvarnost te ju je svojom žrtvom na križu i uskrsnućem preobrazio i uzdigao. Spomenuo je Pavlovu tvrdnju da Isus to ostvaruje tako što daje i osposobljuje pojedine ljude za različite službe, ugrađuje ih u živi organizam svoga Tijela kojem je ime Crkva i po toj ugrađenosti ih izgrađuje da izrastu do mjere njegova uzrasta te ne budu nejačad kojom se poigrava svaki vjetrić raznih nauka, ljudskih lukavstava i kockanja sudbinom. Istaknuo je kako Crkva nije prvenstveno ljudska slabost i grješnost koju u njoj susrećemo, nego ugrađenost slabih ljudi u Isusovo djelo pobjede nad smrću u snazi Duha Svetoga, kako nas uči II. vatikanski sabor.

Biskup je kazao kako smo danas u Hrvatskoj svjedoci brojnih teških zbivanja zla i nemoći, i da bi upravo zbog toga trebalo u Godini vjere obnoviti se u svijesti da nas je Isus Krist po svetom krštenju ugradio u svoju Crkvu, opremio je različitim službama da u njoj po svetim sakramentima rastemo do mjere uzrasta njegova, postanemo dionici njegove pobjede nad smrću. Kazao je da se i po današnjim ređenicima Isus Krist pobrinuo za nove služitelje. Obraćajući se ređenicima naglasio je: „Vi ste dakako dionici ovoga svijeta nemoći. Ali izabra vas Isus Krist i dade vas ovoj našoj mjesnoj požeškoj Crkvi. Dade vas da obraćeni i povjereni njemu cijelim svojim bićem, sakramentom svetoga reda budete ugrađeni u organizam njegove Crkve, rastete do mjere njegova uzrasta te budete izazov ovoj zemlji u njezinu iskustvu nemoći. U svijetu koji propada, vi svjedoci njegova rasta, pobjede nad smrću! Ima li nešto dragocjenije u što se isplati život uložiti? Vjerujem da ste temeljito provjerili i promislili s kime se može postići smisao postojanja te ste se mladenački odlučno opredijelili za Isusovu istinu o životu“, kazao je biskup i povjerio ređenike zagovoru Isusove Majke. Na svršetku euharistijskog slavlja biskup Škvorčević je predvodio Molitvu za dar vjere, izrekao riječi hvale Bogu i čestitao roditeljima i članovima obitelji koji su ozračjem vjere omogućili da ređenici prepoznaju poziv Božji. Zahvalio je poglavarima u sjemeništima, rektoru Đakovačke bogoslovije Ivanu Čuriću, župnicima župa iz kojih su đakoni podrijetlom te svima koji su pomogli da oni rastu u duhovnoj i intelekutalnoj izgradnji. Novozaređene đakone je ohrabrio da se po primitku dekreta koji će im odrediti mjesto njihova pastoralnog praktikuma ne boje krenuti Isusovim putom. „Neka vaš korak iz ove naše katedrale u poslanju bude čvrst, ali neka još čvršće bude djelo Božje u vama, da se ne izgubi ono što je Isus snagom svoga Duha ostvario u vama. Ne odlazite sami u život, nego s Isusom u snazi njegova Duha i s našom molitvom. Neka Božji blagoslov siđe na vas i vaše djelovanje“, zaključio je biskup.

Related Post