U POVODU SVJETSKOG DANA SEOSKE ŽENE

741 0

DRAGALIĆ, 16. listopad 2015. – Udruga „Trobojnica tkanica“ jučer je obilježila Svjetski dan seoske žene organiziranjem radionice izrade ručnih radova. Podsjetile su na četvrtu UN-ovu Konferencije o ženama u Pekingu 1995. godine

na kojoj je pokrenuta ideja o obilježavanju Svjetskog dana seoskih žena koji se obilježava svake godine, 15. listopada. Ovom su radionicom ukazale na važnu ulogu koju žene imaju u razvoju seoskih područja, poljoprivrednoj proizvodnji te gospodarskom opstanku svojih obitelji, ali i na potrebu unaprjeđenja položaja žena u ruralnim krajevima i osvještavanje javnosti o problemima s kojima se susreću u vremenu koje nije naklonjenu selu i životu u njemu.

U Vatrogasnom domu okupilo se petnaestak žena koje su radile ručne radove raznim tehnikama kao što su narodni vez, kosovski vez, zlatovez, vez na leakrilu i heklanje. Priredile su u malu izložbu svojih ručnih radova.

Dodajmo da je to jedna od aktivnosti koje ova udruga, pod vodstvom predsjednice Đurđice Filković, organizira tijekom godine i cilju očuvanja narodne baštine i prenošenja vještina izrada ručnog rada na mlađe generacije.

– Ove je godine trebalo uskladiti Statut udruge s novim Zakonom o udrugama. Dolaskom jeseni aktivnosti članica se intenziviraju, a jedna je i ova radionica u povodu obilježavanja Dana seoske žene. Ovo je prilika da se dogovorimo o daljnjim aktivnostima, a jedna je, uz klasične ručne radove, nova aktivnost pletenja sa papirnatim štapićima. Planiramo svoje radove izlagati na Adventu u našem gradu koji Turistička zajednica organizira u Novoj Gradiški, a isto tako i na Poljoprivredno-poduzetničkim idejama koncem siječnja naredne godine, također u Novoj Gradiški – kazala je Đurđica Filković.

Related Post