UDRUGA GLUHIH I NAGLUHIH

725 0

U Novu Gradišku dolaze mladi iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Turske, Litve i Rumunjske

 

NOVA GRADIŠKA, 12. srpanj 2013. – Savez gluhih i nagluhih grada Zagreba sredinom srpnja započelo je s provođenjem projekta ”Be different. Be better”, podržanog od strane Europske Komisije, u sklopu programa ”Mladi na djelu” za čiju je provedbu u Hrvatskoj zadužena Agencija za mobilnost i programe EU.

 

Projekt ”Be different. Be better” je osmodnevno razmjena mladih (youth exchange) namijenjeno mladim osobama koje su aktivne u radu s mladima (djelatnici raznih Udruga, volonteri, itd.), a provesti će se u Novoj Gradiški od 15. do 23. Srpnja 2013.

 

Dosada smo proveli pripremne aktivnosti, te u suradnji s partnerima odabrali sudionike razmjene koji dolaze iz 6 europskih zemalja- uključujući Hrvatsku; Slovenija, Austrija, Turska, Litva i Rumunjska. Sudionicima smo organizirali smještaj u prenoćištu ”Slavonski Biser”, gdje će se također odvijati i same aktivnosti treninga: predavanja, radionice itd.

 

U ponedjeljak, 15.07.., krećemo sa provođenjem projektnih aktivnosti, te će u večernjim satima uslijediti neformalno otvorenje projekta uz dobrodošlicu sudionicima, a u utorak 16.07. će započeti radionice koje će trajati do 23.07. Projekt je bogat sadržajima, tako da će uz predavanja po principu neformalnog učenja, sudionici imati priliku upoznati prirodno, te kulturno-povijesno bogatstvo Slavonije, kroz radionicu ”Istraži Slavoniju” tijekom koje ćemo posjetiti Veliku i park prirode Papuk.

 

Projektna zamisao je pružiti pravi, i nužni, prostor mladima za široku razmjenu različitih vizija, pristupa, iskustava i interkulturalnih pozadina, te istražiti volontiranje kao alat za poduzimanje konkretnih akcija, te izrađivanje njihove vizije o tome što treba učiniti na polju suzbijanja siromaštva i marginalizacije u različitim sferama.

 

Nadamo se kako ćemo kroz provedbu postići zacrtane ciljeve projekta, a to su: pronalaženje novih načina i metoda za ostvarivanje ideala jednakih mogućnosti, te pružanje potrebnih vještina mladim ljudima kako bi kroz volontiranje imali aktivnu ulogu u našem društvu za borbu protiv siromaštva i marginalizacije.

 

Također, sudionicima namjeravamo omogućiti stjecanje potrebnih znanja i vještina o siromaštvu, marginalizaciji, održivom miru, ljudskim pravima, borbi protiv diskriminacijske politike i socijalnoj koheziji, te poduzeti mjere, kao multiplikator, za veću socijalnu i društvenu uključenost mladih u okviru programa Mladi na djelu.

 

Autor: Josip Brozović,

voditelj projekta

Related Post