UDRUGA GLUHIH I NAGLUHIH

1393 0

NOVA GRADIŠKA, 31. ožujak 2016. – U sklopu projekta „Društvo dijaloga – manje nasilja!“ koji Udruga gluhih i nagluhih provodi od početka studenog prošle godine, podržanog od strane Ministarstva socijalne politike i mladih

kroz natječaj „Prevencija nasilja nad djecom i mladima“, održan je ciklus predavanja i radionica „Ujedinjeni u različitosti“.

 

„Društvo dijaloga – manje nasilja!“ je projekt koji kroz formalne i neformalne metode učenja za cilj ima smanjiti pojavne oblike nasilja nad mladima koji pripadaju skupinama sa manje mogućnosti, povećati međusektorsku suradnju i ojačati partnere s područja dvije županije u borbi protiv nasilja nad djecom i mladima.

 

Predavanja i radionice „Ujedinjeni u različitosti“ održane su u četiri grada – Novoj Gradiški, Slavonskom Brodu, Požegi i Pakracu.

 

Zajedno s formalnim i neformalnim partnerima – udrugom ENAS iz Slavonskog Broda; Centrom za socijalnu skrb iz Nove Gradiške; Poljoprivredno – prehrambenom i Ekonomskom školom, te CZSS iz Požege i Srednjoškolskim Centrom iz Pakraca uspjeli smo doprijeti do različitih skupina mladih s manje mogućnosti i opće populacije mladih. Ukupno je na radionicama sudjelovalo 65 mladih od 14 – 30 godina, čime smo nadmašili projektom planirani broj sudionika.

Uz facilitiranje dva youth workera, te stručnu suradnicu Ivanu Mikanović iz Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška sudionici su tijekom predavanja naučili što je to različitost, kako nastaju negativne predrasude prema različitima; ali i kako preuzimanjem osobne odgovornosti možemo utjecati na mijenjanje društvene klime i razvoj tolerancije na način da stječemo nova znanja i vještine, te mijenjamo vlastitu svijest i ponašanje.

 

Radionice su provedene korištenjem neformalnih metoda učenja, te su sudionici tijekom simulacije ‘Culture island’ pokazali izniman nivo aktivnog uključivanja. Neki od rezultata ove aktivnosti su razvijena svijest sudionika kako različito nije loše. Također, naučili smo kako poticati pozitivne oblike ponašanja i biti primjer zajednici. Mladi su osvijestili kako odoljeti negativnom ponašanju i nasilju na koji ih navodi grupa. Također, sudionici su uz stjecanje novih znanja razvili i samopoštovanje, komunikacijske vještine, te vještine timskog rada.

 

Ono što želimo istaći jest činjenica da su mladi svjesni problema netolerancije u svom i širem društvenom okruženju koja često uzrokuje različite vrste nasilja, te većina njih zauzima stav kako je takvo ponašanje neprihvatljivo. Ono na čemu još valja raditi jest razvoj njihovog samopouzdanja te vještina mirnog rješavanja konflikata.

 

Nakon svake radionice provedena je evaluacija, koja je pokazala da je sudionicima ova aktivnost bila izrazito zanimljiva i korisna, te smo ocijenjeni najvišom ocjenom.

 

Udruga se ovim putem zahvaljuje svim sudionicima na pohađanju radionice te izvrsnom osobnom doprinosu koji su pružili za uspješno provođenje radionice te postizanje zacrtanih ciljeva; formalnim i neformalnim partnerima s kojima smo ostvarili odličnu suradnju, te medijima koji su nas pratili.

 

Iduće aktivnosti u okviru ovog projekta jesu ciklusi radionica „Forum teatar“ i „Zajedno protiv nasilja“ koji će se također provesti u sva četiri grada uključena u ovaj projekt. O terminima održavanja radionica javnost će biti pravovremeno upoznata putem naše web stranice, te društvenih mreža.

 

Nikolina Jureković, Odnosi s javnošću UGNG

Related Post

Udruga „Hrabro dijete“

Autor - 31/12/2011 0
NOVA GRADIŠKA 31. prosinac 2011. – Udrugu „Hrabro dijete“, sinoć u prostoru NTL-a, posjetio je djed Mraz koji je obradovao…

UDRUGA VOLONTERA

Autor - 04/07/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 4. srpanj 2013. – Udruga volontera grada Nova Gradiška zapažena je po brojnim humanim i edukativnim aktivnostima. Nakon…