UDRUGA GLUHIH I NAGLUHIH NOVA GRADIŠKA

1445 0

NOVA GRADIŠKA, 16. ožujak 2015. – Protekli tjedan Udruga gluhih i nagluhih je završila s provođenjem projektnih aktivnosti projekta ‘Charisma maxima’. Kako smo već izvijestili, riječ je o razmjeni mladih održanoj u Zagrebu,

od 01. do 09. ožujka, na kojoj je sudjelovalo 42 sudionika iz 6 europskih zemalja – Hrvatske, Slovenije, Rumunjske, Litve, Latvije i Češke. Projekt je održan uz potporu Erasmus Plus programa, za čiju je provedbu u RH zadužena Agencija za mobilnost i programe EU.

 

Cilj projekta je bio  razviti vještine upravljanja stresom i vremenom, postavljanja ciljeva, projekt menadžmenta, povećati samopouzdanje, kreativnost i motivaciju, steći komunikacijske vještine te osjećaj za inicijativu i liderstvo.

Pomoću inovativnih metoda rada proizašlih iz znanstvenih otkrića u psihologiji, komunikologiji te sociologiji, prilagođenih za potrebe neformalnog načina učenja, projekt je obučio sudionike u području učinkovite komunikacije kako bi oni mogli započeti proces samo-aktualizacije.

 

Tijekom projekta organiziran je neformalni susret s ministrom rada i mir. sustava dr. Mirandom Mrsićem, koji je sudionike upoznao s programom Garancije za mlade. Riječ je o programu EU ponuđenom svim zemljama članicama koji za cilj ima smanjiti nezaposlenost mladih u cijeloj EU. Ministar je govorio o načinu provedbe ‘Garancije za mlade’ u RH i koje rezultate pruža, te je odgovarao na pitanja sudionika projekta.

 

Također, obilježili smo i Međunarodni Dan žena, te su sve ženske sudionice projekta na dar dobile licitarsko srce, kao jedan od najpoznatijih zagrebačkih ( i hrvatskih) suvenira.

Projektne aktivnosti završile su provedbom evaluacijske radionice na kojoj su sudionici imali priliku ocijeniti sve aspekte projekta – od logističkih preko programskih. Sudionici su izrazili veliko zadovoljstvo provedbom ove razmjene, te su je ocijenili odličnim iskustvom za svoj osobni i profesionalni razvoj. Udruga se zahvaljuje osoblju hostela ‘Chillout’ na izvrsnom gostoprimstvu, medijima koji su nas pratili, te projekt menadžeru Ivanu Tomasiću koji je svojim organizacijskim vještinama omogućio ovakav uspjeh projekta.

 

Na kraju bismo htjeli dodati kako Udruga gluhih i nagluhih ovaj tjedan, u utorak 17. ožujka, započinje s provedbom još jednog projekta u sklopu programa Erasmus+. Riječ je o stručnom osposobljavanju osoba aktivnih u radu s mladima, naziva ‘Europe for inclusion’ na kojemu će 25 sudionika iz 7 zemalja – Hrvatske, Cipra, Španjolske, Slovenije, Slovačke. Rumunjske i Latvije- učiti o inovativnim metodama rada na temu inkluzije, te kako kroz volontiranje povećati uključivost marginaliziranih društvenih skupina. Svakako ćemo izvijestiti javnosti i o provedbi ovog projekta.

 

Nikolina Jureković

UGNG

 

Related Post

REGATA SISAK – DOLINA

Autor - 06/08/2014 0
DOLINA, 5. kolovoza 2014. – Unatoč lošem vremenu i svakodnevnim kišama branitelji okupljeni oko Braniteljske udruge „Prijatelji rijeke Save“ organizirali…