UDRUGA GLUHIH I NAGLUHIH: „Power of Art“ – Moć umjetnosti

1434 0

Piše Nikolina Jureković, voditeljica projekta

NOVA GRADIŠKA / STARCI – Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška je 26. lipnja završila provedbu aktivnosti razmjene mladih unutar Erasmus+ projekta „Moć umjetnosti“. Projekt je odobren na natječaju Agencije za mobilnost i programe Europske Unije.

Projekt je razvijen u suradnji s nekoliko međunarodnih partnera, kako slijedi: Backlash iz Španjolske, Aktif Genclik ve Spor Kulubu Dernegi iz Turske, Asociata D.G.T iz Rumunjske i AKTO iz Portugala.

Razmjena je pružila mladima iz 6 europskih zemalja znanja i vještine potrebne za kreiranje sadržajnih umjetničkih poruka usmjerenih promicanju temeljnih vrijednosti EU, kako su sadržane u članku 2 Lisabonskog sporazuma. Željeli smo postići inkluzivno sudjelovanje svih mladih iz naših zajednica, neovisno o preprekama s kojima se možda suočavaju. Tijekom ove razmjene mladih sudionici su stekli znanje o tome kako se izraziti i artikulirati svoje stavove kroz videografiju.

Tijekom provedbe aktivnosti sudionici su upoznati s temama kulture, različitosti i straha od nepoznatog, stereotipa i predrasuda, diskriminacije i ekstremizma, nasilja, kulture mira, izbjeglica, uključivanja i jednakosti te psihologije utjecaja. Korištenje iskustvenih metoda učenja omogućilo je produbljivanje razumijevanja spomenutih tema; s razvojem afirmativnih stavova prema drugima i različitima. Ovaj je dio programa predstavljao usvajanje zajedničkih temelja, vrijednosti i stavova koji su omogućili djelotvoran grupni rad na razvoju kratkih filmova.

Nakon toga, mladi sudionici su dizajnirali, režirali i snimili kratke filmove o sljedećim temama: raznolikost; strah i nerazumijevanje; ideologija; kultura nasilja; tolerancija; kultura mira; sloboda; jednakost.

Ključni događaj ove razmjene mladih bila je javna projekcija kratkih filmova, održana 24. lipnja u prostoru Ljetne pozornice, koju smo organizirali kako bismo doprinijeli do lokalne zajednice i tako utjecali na pozitivnu društvenu promjenu u našim stavovima prema drugima i različitima.

Snimljeni su sljedeći kratki filmovi:

1) WAKE UP – Film koji se bavi temom slobode, povezivanju sa stvarnošću!

2) YOUTH VIOLENCE STORIES – Film koji se na čudesan način bavi kulturom nasilja!

3) INTERNATIONAL FREEDOM – Drugi pogled na ono što je sloboda za nas!

4) WHAT ARE YOU AFRAID OF? – Film koji se bavi temom straha i nesporazuma.

5) RUN AS YOU ARE– Film o prihvaćanju sebe onakav kakav jesi!

6) FREE SPIRIT OF DANCE – Film koji nam pokazuje istinsku važnost slobode!

7) BURIED – Insajderski pogled u ekstremizam!

Svaka od gore spomenutih tema bila je predviđena kako bi se mladi sudionici mogli dublje pozabaviti različitim društvenim pitanjima, tražeći ispravan način adresiranja tih pitanja kroz moć umjetnosti.

Napominjemo kako se svi filmovi mogu pogledati na službenoj Facebook stranici projekta – https://web.facebook.com/Power-of-Art-123941988449766/ i na Youtube kanalu: @ugngyouth .

Vrednovanje provedeno zadnji dan aktivnosti, 25.6., je pokazalo da je razmjena bila uspješna kako u postizanju ciljeva projekta, tako i u usvajanju očekivanih ishoda učenja. Samo-ocjenjivanje procesa učenja sudionika pokazalo je da smo čak nadmašili očekivane ishode učenja. Najvažniji ishod učenja koji ističemo jest usvajanje i razvoj digitalne kompetencije, te društvene i građanske kompetencije.

UGNG ovim putem zahvaljuje sudionicima koji su uložili veliki trud u stvaranje kratkih filmova od kojih svaki priča posebnu priču; a koje kao cjelina osvješćuju ulogu pojedinca u zajednici. Također, zahvaljujemo se Ljiljani Šoch i caffe baru „Carpe Diem“ na ustupanju prostora Ljetne pozornice, Gradu Nova Gradiška i Gradskoj glazbi Nova Gradiška na podršci u organizaciji festivala kratkog filma, svim građanima koji su podržali naš projekt posjećivanjem aktivnosti, te svim medijima koji prate naš rad. Ovim putem se želimo zahvaliti i svom osoblju pansiona „Slavonski Biser“ na pruženom gostoprimstvu, te udruzi „Rock Starci“ na izvrsnoj organizaciji tradicionalne slavonske večeri.

Napominjemo kako projekt još nije završen, te nam slijedi faza širenja rezultata i vrednovanja cijelog projekta. Dugoročni utjecaj projekta na ciljnu skupinu ostvarit će se povećanjem kompetencija sudionika i sposobnosti za lakše uočavanje negativnih oblika ponašanja u svojoj okolini.

U konačnici projekt će kroz promociju na društvenim mrežama i javnom projekcijom kratkih filmova u 6 zemalja doprinijeti osvještavanju problema radikalizacije mladih; te većom uključenošću relevantnih dionika u rješavanju istog.

Navedeno će doprinijeti osiguravanju održivog mira u zajednici europskih zemalja.

Related Post