Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije obilježila Dan državnosti

1027 0

Ovogodišnje obilježavanje Dana državnosti novogradiški branitelji će pamtiti i po uređenom prostoru sa sjenicom i pečenjarom, namijenjenim za okupljanja i druženja članova svih novogradiških udruga proisteklih iz Domovinskog rata

Autor Franjo Samardžić
NOVA GRADIŠKA, 30. svibnja 2020. – Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije danas je u povodu Dana državnosti organizirala obilježavanje 30. svibnja, jednog od najznačajnijih datuma hrvatske povijesti. Kod spomenika poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana položili su vijence i zapalili svijeće, a potom su nazočili svetoj misi u župnoj crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije.
Druženje članova udruge i njihovih gostiju organizirano je potom u novouređenom prostoru iza Doma hrvatskih branitelja. Uz gradonačelnika Vinka Grgića i župana brodsko-posavskog Danijela Marušića, nazočni su bili ratni zapovjednik 121. brigade HV-e Josip Mikšić i općinski načelnik u Cerniku Vitomir Žakić, te velečasni Branko Gelemanović i Marko Dušak.
Ovogodišnje obilježavanje Dana državnosti novogradiški branitelji će pamtiti i po uređenom prostoru sa sjenicom i pečenjarom, namijenjenim za okupljanja i druženja članova svih novogradiških udruga proisteklih iz Domovinskog rata, koje su, nakon prostorija za rad i okupljanje u Domu hrvatskih branitelja, zahvaljujući Gradu Nova Gradiška dobili prostor za druženje u njegovom dvorištu.
– Dan državnosti, je najbolji dan da se ovaj prostor otvori i da se družimo s braniteljima nakon svete mise na kojoj smo se zahvalili svim braniteljima koji su dali živote za ovo što danas imamo.

U gradskom proračunu namijenili smo sredstva za rad udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Prije tri godinu gradskom proračunu je udrugama bilo namijenjeno 80.000 kuna, a sada je 150.000 kuna. Ta su sredstva namijenjena udrugama za obilježavanje obljetnica , izdavanje knjiga i druženja, te za aktivnosti koje rade za naše dobro i za naše društvo. Ovdje su uložena dodatna sredstva, uz razne donacije jer su mnogi nešto napravili, a građevinska skupina Eko-Konga je izvela radove-kazao je gradonačelnik Vinko Grgić.
Zadovoljan je bio i Damir Matošević, predsjednik Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije
-Danas je 30. obljetnica Dana državnosti i zato smo se okupili u ovom prostoru hrvatskih branitelja koji nam je omogućio Grad Nova Gradiška. Ovdje ćemo se i ubuduće okupljati, ne samo naša udruga već i sve udruge s prostora Nove Gradiške, kao i udruge koje djeluju i na prostoru županije. Jednim dijelom i naša udruga je dala učešća u tome. Uz pomoć Uprave šuma Nova Gradiška nabavit ćemo materijal za stolove i klupe. Imamo prostor gdje ćemo se okupljati sa svojim suborcima, prisjećati se poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, promicati vrijednosti Domovinskog rata i raditi na zajedništvu. Grad Nova Gradiška prepoznao je rad naše udruge koja radi desetu godinu i u svakom trenutku možemo računat na potporu našeg gradonačelnika Vinka Grgića, kao i na potporu Brodsko-posavske županije i župana Danijela Marušića. Naše aktivnosti prati i Ministarstvo hrvatskih branitelja koje nam dodjeljuje sredstva za naše projekte – kazao je Damir Matošević.

-Ovaj prostor zasluga je svih naših braniteljskih udruga, ali gradonačelnika Vinka Grgića. Ovo će biti kruna svega što smo napravili u posljednje tri godine. Uredili smo prostor i dovezli tenk, dobili smo Trg 121. brigade, naše slavne brigade, koji će biti jedan od najljepših trgova u Novoj Gradiški, postavili smo spomen ploču kod Doma kulture u spomen na sve poginule i najkrvaviji ratni dan u Novoj Gradiški u rujnu 1991, godine. Ovo dvorište je jedna kruna aktivnosti iako ta zadaća još nije završena. Za nekoliko mjeseci ćemo iz Doma hrvatskih branitelja izmjestiti povijesni arhiv gdje će prostor za rad dobiti Domovinski radio i Udruga 121. brigade koja sada dijeli prostor s 3. i 5. gardijskom brigadom. Prostor će dobiti i veterani Domovinskog rata na čijem je čelu Jozo Bungić, jer je sramotno da jedna od najstarijih udruga iz Domovinskog rata nema prostor- kazao je Vlatko Grainer, koordinator za braniteljske udruge Grada Nova Gradiška.

Related Post