UDRUGA STVARATELJA U KULTURI: Otvorena izložba “Kolonija 2017”

2003 0

Autor Ivanka Herceg

NOVA GRADIŠKA – Likovna izložba radova nastalih na 17. Koloniji, održanoj početkom rujna ove godine ponovno na “Strmcu”, otvorena je 10. studenoga u novom galerijskom prostoru u Ulici Karla Dieneša 1.

Sudionici Kolonije, kao predstavnici svojih Udruga ili samostalni umjetnici, stigli su iz 7. županija, njih 55, od čega je 42 iz drugih hrvatskih gradova i mjesta: Slavonskog Broda, Zagreba, Velike Gorice, Slatine, Popovače, Belišća, Kobaša, Pleternice, Daruvara, Novske, Rešetara.

-Mi se već 17. godina okupljamo radi osobnog zadovoljstva i druženja, ali i stvaranja neke nove vrijednosti, a to su slike, potom radi razvijanja likovne forme, a to sve nas povezuje u jednu cjelinu, koja isijava pozitivnu energiju i ljubav za umjetnost. Kroz ovakva druženja, okupljanja i razmjenu iskustava dajemo si slobodu oblikovanja, likovnog izražavanja i mijenjamo po svojoj volji uvjete na slici, boju, oblik svog lika, prostora, pa čak stvaramo i nešto što ne postoji. Moram naglasiti da smo u razvoju našeg likovnog amaterizma zahvalni Gradu Nova Gradiška, koji nam daje financijsku potporu za provedbu programa i projekata od interesa za opće dobro, koje provode udruge. Međutim za ovako veliku međužupanijsku Koloniju zatražili smo pomoć i od sponzora i donatora, pa se od srca zahvaljujem obitelji Đurić, “Slavonskom zrnu”, “Gradskoj ljekarni”, “Ljekarnama Zubović” i pekarnici “Capan”- naglasila je, među ostalim, na otvorenju izložbe, Zdravka Džimbeg, predsjednica Udruge stvaratelja u kulturi grada Nova Gradiška .

Po broju radova, 72 slike i jedna skulptura, ovo je i najveća izložba koju je organizirala Udruga, ali zbog malog galerijskog prostora podijelili su je u dva dijela. Tako je u ovom prvom izloženo 39 ulja i akrilika na platnu i moći će se razgledati slijedećih 15 dana, a potom će biti izloženi akvareli i pasteli.

-Raznolikost radova pokazuje ljepotu osobnosti i prepoznajemo ih kao jeku realizma, impresionizma i nadrealizma. Tematika je vezana uz viđeno i figurativno, uz impresije doživljenoga, uz ljude, floru i faunu, a prisutni su i pejsaži u figurativnom i realnom svijetu. I upravo je po toj šarolikosti motiva i tehnika ova izložba i zanimljiva- istaknula je također Zdravka Džimbeg.

Ovo je peta izložba u organizaciji Udruge stvaratelja u kulturi grada Nova Gradiška u ovoj godini, a to su bile: u ožujku, izložba minijatura, “Ususret proljeću”, potom u kolovozu tijekom NG glazbenog ljeta bila je postavljena velika izložba radova njihovih članova i članica, 25. svibnja imali su izložbu u Europskom domu u Zagrebu, a 4. je studenog postavljena također izložba minijatura u NG, koje su bile na ovogodišnjoj 4. Moslavačkoj izložbi minijatura u Popovači.

Otvorenje izložbe “Kolonija 2017” stihovima su oplemenili pjesnici: Blažena Matijašević, Katarina Čanić, Vesna i Radomir Dumičić, Evica Kraljić i Anka Pojatina, a obogatila i Hrvatska pjevačka skupina “Slavča” izvedbom prekrasnih, bezvremenskih, starogradskih i obrada tradicijskih skladbi.

Related Post