UDRUGA „SUNCE“ OBILJEŽILA SVJETSKI DAN AUTIZMA: Vaš će lockdown proći, kad će naš?

1241 0

Autorica Ivanka Herceg

NOVA GRADIŠKA – Vaš će lockdown proći, kad će naš? Pod ovim geslom obilježen je 2. travnja, Svjetski dan svjesnosti o autizmu i u Novoj Gradiški.

Organizator je bila Udruga za autizam „Sunce“ i na izložbenom štandu, poštujući epidemiološke mjere, ponudili su rukotvorine svojih članova, orginalne uskrsne slastice koje su izradili roditelji i djelatnici Odjela za pomoć djeci s autizmom u Novoj Gradiški. Također su i ovoga puta putem informativnih letaka građane upoznali sa problematikom ovoga vrlo složenoga neurorazvojnoga poremećaja koji zahvaća sve aspekte dječje ličnostišto utječe na kvalitetu života obitelji u cjelini.

-I ove godine Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježavamo skromno s obzirom na pandemiju koronavirusa, ali smo nakon dugogodišnjega rada i djelovanja itekako prepoznatljivi u našemu gradu. Svi znaju o kome se radi i zašto organiziramo različite humanitarne sadržaje na osnovu kojih smo i otvorili školski Odjel za pomoć djeci s autizmom, kabinet za senzornu integraciju, senzorni park, a surađujemo i na raznim projektima, pružamo usluge senzorne terapije, logopedske terapije, brain gym…s udrugom Prevencija provodimo projekt Centar za razvoj djece i mladih.

Naš cilj je napraviti stambenu zajednicu za odrasle osobe s autizmom što je prijeko potrebno, jer kada napune 21 godinu izlaze iz ovoga našega sustava i moraju imati gdje živjeti. Ovo pitanje je zaista od velike važnosti, a riješeno je jedino u Zagrebu.

Ove godine trebali bismo dobiti još jednu prostoriju u sklopu sadašnjega prostora u kojemu djelujemo i plan je urediti tzv. sobu za opuštanje kao još jedan vid terapije za djecu s autizmom, ali i za svu drugu djecu u potrebi, koja i sada koriste naše usluge- rekla nam je, među ostalim Vesna Mijatović, predsjednica udruge „Sunce“.

Izložbeni štand „Sunca“ posjetila je i Dinka Matijević, direktorica TZ grada Nova Gradiška dajući kao i uvijek podršku ovim vrijednim ljudima, a posjetio ih je i zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić.

-Nova Gradiška je i prije skrbila, ali zasigurno je ta briga i za ovu Udrugu daleko intenzivnija u zadnje četiri godine od kako smo na vlasti. Pokazali smo da smo prijatelji ovoj Udruzi i da zastupamo sve njihove interese. To se vidi po prostorima u kojima rade, prošle smo godine uspjeli prepokriti krovište, uređujemo i dvorište. Ostaje nam još riješiti i fasadu i to će onda biti reprezentativan prostor u kojemu će se i djeca i djelatnici, ali i svi okupljeni oko Udruge osjećati puno ugodnije, a što je najvažnije stvoreni su kvalitetni uvjeti za njihov rad i život.
Predviđeno je također dodijeliti im još jednu prostoriju u kojoj je do sada bila udruga „Hrabro dijete“ (dodijeljeni su im drugi prostori), a već je raspisan Natječaj za taj prostor i u razgovoru sa predsjednicom Vesnom Mijatović i voditeljicom Odjela Melitom Dragić, prof. logoped,defektolog i senzorni pedagog, došli smo do zaključka da će im taj dodatni prostor trebati kako bi dodatno poboljšali terapijske usluge.
I ono što svakako treba istaknuti je to da ova Udruga organizira brojne humanitarne koncerte i akcije kojima zapravo daruju kulturne sadržaje. Udruga nije posustala i dalje radi, na sve načine pokušavaju prevladati ovu krizu, a mi smo im bili desna ruka i do sada, a tako će biti i ubuduće-rekao nam je u razgovoru Borislav Vidošić.

Završit ćemo tekst svevremenskom porukom:

Ako me hoćeš upoznati
Uzmi me za ruku
Traži od mene ono što mogu pružiti
Ići ću pored tebe
Zajedno ćemo rasti
Ako me želiš razumjeti
Možemo biti prijatelji

Related Post

SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Autor - 04/07/2017 0
Mr. Ljiljana Lukačević (HDZ) izabrana za potpredsjednicu Gradskog vijeća Autor Franjo Samardžić Gradsko vijeće jednoglasno usvojilo izmjene gradskog proračuna i…