Udruga za razvoj civilnog društva ”ENAS”

801 0

NOVA GRADIŠKA, 14. srpnja 2015. – Udruga za razvoj civilnog društva, promicanje jednakosti, održivog načina življenja i razvoj ljudskog potencijala ”ENAS” provela je drugu razmjenu mladih pod nazivom „Life size!“,

u sklopu programa ErasmusPlus, za čiju je provedbu u RH zadužena Agencija za mobilnost i programe EU.

 

Projektne aktivnosti održane su u Starom Gradu na Hvaru, od 27. lipnja do 6. srpnja, te su okupile 32 sudionika iz 5 europskih zemalja – Italije, Slovačke, Rumunjske, Turske i Hrvatske.

 

Razmjena mladih „Life size“ fokusirala se na volonterskoj službi i nevladinim organizacijama mladih, a glavni cilj bio je osposobiti i obučiti sudionike kako bi razvili vještine i kompetencije potrebne za rad u organizacijama koje se bave socijalnom politikom mladih, s naglaskom na volontiranju, kao i doprinos održivom i razvijenom sudjelovanju marginaliziranih mladih skupina.

S ciljem podizanja svijesti sudionika o principima i mehanizmima organizacijskog menadžmenta i bolje razumijevanje njihovog radnog okruženja i uvjeta rada uspjeli smo osposobiti sudionike za rad na strateškom razvoju organizacija i usvajanje drugih menadžerskih alata s ciljem što boljeg upravljanja organizacijom, dionicima te organizacije, ali i osobnog razvoja. Razmjena je bila posvećena poboljšanju vještina, sposobnosti i kompetencija sudionika za upravljanje organizacijama mladih, s naglaskom na volontiranje, kao i na doprinos u uključivanje mladih koji se nalaze na marginama društva. Korištenjem neformalnih metoda rada kao što su radionice, snimanje videa i rasprave pružili smo sudionicima konkretna znanja i praktična iskustva za provođenje vlastitog projekta orijentiranog na mlade na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Projektne aktivnosti završile su provedbom evaluacijske radionice na kojoj su sudionici imali priliku ocijeniti sve aspekte projekta – od logističkih preko programskih. Sudionici su izrazili veliko zadovoljstvo provedbom ove razmjene, te su je ocijenili odličnim iskustvom i odgovarajućom bazom za nastavak profesionalnog razvoja u smjeru neformalne edukacije.

 

Udruga se ovim putem zahvaljuje svima koji su podržali ovaj projekt, medijima koji su pratili naše aktivnosti, te nam na taj način pružili potrebnu podršku; našim partnerima koji su odabrali najbolje sudionike te tako pridonijeli uspješnom provođenju razmjene, te ispunjavanju zacrtanih ciljeva, te hostelu ‘Sunce’ na izvrsnom gostoprimstvu.

 

Vjerujemo da smo provođenjem ove razmjene doprinijeli povećanju kvalitete youth work-a širem Europe, te popularizaciji volontiranja.

 

Nikolina Jureković

Udruga ENAS

Related Post