SKUPŠTINA UDRUGE UDOMITELJA „LEPTIRIĆ“

1105 0

NOVA GRADIŠKA, 21. lipanj 2015. – Na izvještajnoj, programskoj i izbornoj Skupštini Udruge udomitelja djece, odraslih, starijih i nemoćnih osoba Brodsko-posavske županije „Leptirić“, održanoj u petak, za predsjednicu Udruge ponovo je izabrana Katartina Bojšić i za tajnicu Đurđa Štivić. U Izvršni odbor, uz predsjednicu i zamjenicu predsjednice Andrijanu Babić kojoj je mandat u tijeku, te tajnicu, izabrani su Zorica Ostojić, Mira Šokić, Marijana Kruljac, Ljubica Sedlaček i Željka Kavali, a u Nadzortni odbor Vera Vlainić (predsjednica), Slavica Tovarić i Antonija Janković.

 

Izvješća o radu u protekloj godini i plan rada za naredno četverogodišnje razdoblje bili su prigoda da se izreknu brojne pohvale za rad Udruge, ali i za udomitelje, koji su se prihvatili skrbi za djecu, stare i nemoćne osobe i posla, koji, kako je naglasio gradonačelnik Željko Bigović, država nema kvalitetno rješenje.

– Nalazim se među dobrim i plemenitim ljudima, koji imaju veliko srce i otvorenu dušu za potrebe drugih. Upravo zato mi je drago što sam večeras ovdje. Zahvaljujem se u ime grada, svih vaših korisnika-djece, starijih, nemoćnih i bolesnih osoba o kojima skrbite i s kojima dijelite svoj dom, ljubav i vašu toplinu. Radite jedan humani posao za kojega, zapravo, država nema kvalitetno rješenje. Mislim da nema ništa bolje za ovu djecu, a u to sam se i sam uvjerio jer su neki od vas i u mom susjedstvu. To je nešto što ne može podariti niti jedna ustanova otvorenog ili zatvorenog tipa. Kod vas su svi oni našli toplinu obiteljskog doma koja treba svakom čovjeku. Želim da se i dalje širite. Potrebni ste našem društvu i našem gradu i koliko znam vi ste udruga za Brodsko-posavsku županiju pa ćemo zajedno poradit da pomoć Županije bude veća. Grad svojim skromnim sredstvima pomaže, ali kada imate izvanredne aktivnosti uskočit ćemo kao i do sada. Tu smo da zajedno napravimo najviše što možemo za djecu i odrasle u potrebi- istaknuo je gradonačelnik Željko Bigović.


– Udruga udomitelja daje veliki doprinos u kvalitetnom zbrinjavanju djece, odraslih, starih, nemoćnih i psihički bolesnih osoba u udomiteljskim obiteljima. Svoja pozitivna iskustvima prezentirate javnosti i a taj način podižete svijest o važnosti udomiteljstva i motivirate mnoge da donesu odluku o udomljavanju. U zadnjih 10-ak godina značajno se promijenio stav stručnjaka, koji su prije puno više povjerenja imali u institucije i domove za djecu. U svakom slučaju i UNICEF-ova kampanja „Svako dijete treba obitelj“ doprinijela je podizanju svijesti o važnosti udomiteljstva. Znamo da je u tijeku proces deinstitucionalizacije i tranformacije Domova za djecu i da to ne bi bilo provedivo bez vašeg angažmana. Za razliku od većine hrvatskih gradova u kojima su djeca smještena uglavnom u Domove, mi se možemo pohvaliti time da imamo kvalitetnu udomiteljsku skrb za djecu i sve korisnike. Zahvalna sam na tome Udruzi udomitelja, bivšoj ravnateljici Ivani Grajner, bivšem ravnatelju Branku Meduniću jer smo još uvijek među Centrima s najvećim brojem udomiteljskih obitelji, a broj i kvaliteta udomitelja zadovoljavaju potrebe za udomljavanjem. Znamo da vam nije lako s udomljenim korisnicima i trudimo se da vam stručni radnici u Centru uvijek pružaju stručnu pomoć i podršku. Veliko hvala što otvarate svoj dom i srce onima kojima je to najpotrebnije i koji nisu imali tu sreću da odrastaju u svojim biološkim obiteljima. Udomiteljstvo je velika odgovornost i veliki izazov i zato zahvaljujem što ste se odlučili na taj plemeniti poziv jer udomiteljstvo je zapravo jedina prilika i djeci i odraslima koji su izdvojeni iz vlastitih obitelji da osjete toplinu obiteljskog doma koju im vi pružate- kazala je Vesna Latinović, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška.

Na Skupštini je usvojen i Statut udruge usklađen s novim Zakonom o udrugama. Dodijeljene su Zahvalnice udomiteljima i onima koji su na različite načine dali potporu u proteklih 10 godina.


Related Post