Uklanjanje ambrozije na području Općine Okučani

1115 0

Autor Milorad Oršulić Mican

OKUČANI, 22. kolovoza 2107. – Danas su djelatnici komunalnog poduzeća “Sloboština” i djelatnici na javnim radovima te nekolicina volontera započeli su čupanjem ambrozije uz rijeku Sloboštinu i na drugim prostorima općine Okučani. Najviše je ima na napuštenim poljima uz rijeku Sloboštinu, potoke i pjeskovito tlo. Najbolji efekt se postiže ručnim čupanjem stabljika ambrozije sa korijenom.

Ambrozija je jednogodišnja zeljasta biljka, koja naraste od 1 do 1,5 metar. Cvjeta od kraja srpnja do sredine listopada. Razmnožava se sjemenom, a sjeme se širi posredstvom čovjeka i vjetra.

Pelud ambrozije je jedan od najjačih poznatih alergenata. Sluznica organa za disanje je kontaktno mjesto gdje pelud kod osjetljivih bolesnika pokrene alergijsku reakciju. Kao manifestacija alergije javlja se crvenilo očiju, suzenje, začepljenje nosa, svrab u nosu, kihanje, kašalj, otežano disanje …

Štetnost ambrozije u poljoprivredi je velika, jer ona, zahvaljujući svom izuzetno jakom korijenskom sistemu i bujnoj vegetativnoj masi, iz zemljišta iznosi velike količine hranjivih materija, uzrokujući time osiromašenje zemljišta. Osim toga, ambrozija je veoma jak kompetitor, zbog čega doprinosi značajnom smanjenju prinosa i kvaliteta biljnih kultura.

Pozivamo sve građane općine Okučanie da nam se pridruže akciji uklanjanja ambrozije .

 

 

Related Post